243
Finy Petra: A fűszerkatona - Hét földrész meséi
Polczer Adél ajánlata

finy-petra-a-fuszerkatona

Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália, végül az Antarktisz, vagyis hét földrész élővilága és kultúrája ihlette Finy Petrát a rövid, egyperces mesék megírásában. A szerző blogján olvasható, hogy egy egzotikus utazás Ecuadorba és az otthon maradt gyerekek adták az ötletet a meseíráshoz: feldolgozni az úti élményeket, és továbbítani mindezt mesék formájában a kisgyerekek felé. A 2013-ban megjelent mesekötet – Szegedi Katalin egyedi hangulatú rajzaival illusztrálva – hangoskönyv formában is hozzáférhető lett.

A mítoszok világát idéző történetekben istenek, varázslók, tündérek, szerelmesek, királyfik és királylányok, különleges állatok és növények teremtik újra a valóságot. Hogyan menti meg az öreg vízisiklót a gólyától a vízitündér? Hogyan szelídítette meg a szerelmes lány a vad halakat? Mi a rizsszellem titka? Miért van a rénszarvasoknak angyalszárnyhoz hasonló agancsuk? Hogyan védte meg a címadó mesében a fűszerkatona a fűszerárus lányt a maharadzsával szemben?

A szimbólumokkal teli, eredettörténeteket tartalmazó mesegyűjtemény Balsai Móni előadásában hallgatható meg a Kossuth és Mojzer kiadásában megjelent hangoskönyv CD-n. Ha tetszettek a történetek, akkor keressétek A darvak tánca című kötetet is (szintén megjelent hangoskönyvben), ahol a hazánkban élő népszerű vagy éppen kevésbé ismert növény- és állatfajokról, magyar tájegységekről írt meséket válogatott össze Finy Petra.

Előadja: Balsai Móni
Teljes játékidő: 104 perc
Formátum: 2 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban


 

2022.06.03