314
Walter Szilárd (szerk.): ''Bármit tesztek, szívből tegyétek!'' - Mesterségek, mesteremberek Dunakilitin
Vargáné Blága Borbála ajánlata

walter-szilard-barmit-tesztek-szivbol-tegyetek

A kiadvány gerincét képezi tizennyolc helyi mesterrel készített interjú, melyhez a felvezetést a helyi mesterségek jellegzetességeit bemutató tanulmány adja, valamint egy visszaemlékezés, amely a falu egykori hétköznapjaiba és ünnepnapjaiba enged bepillantást.

A színes képekkel gazdagon illusztrált könyv „a múlt és jelen értékeit veszi számba azért, hogy a jövőnek értéket teremtsen, maradandót adjon” - áll a település polgármestere, Kovács Andor Tamásné ajánlójában.

A Dunakiliti Község Önkormányzata által kiadott mű bevezető tanulmányában Perger Gyula, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár munkatársa bemutatja a falu természeti környezetét (Duna, erdőterületek, legelők stb.), majd a helyi adottságokból, lehetőségekből kialakuló foglalkozásokat (halászok, pákászok, favágók, erdőművelők, jobbágyok, pásztorok, aranyászok, jobbágyok, földművesek, gazdálkodók, iparosok) ismerteti a kezdetektől a huszadik századig.

Különleges élményt jelent a Dunakilitiben született, ide ezer szállal kötődő Bieber Miklós (1955-) személyes emlékeit olvasni, milyenek voltak gyerekkorában a mindennapok (utcák, boltok, „óvoda”, iskola, kedvenc csatangolóhelyek, otthoni munka), illetve a hétköznapokat felváltó izgalmas ünnepek, az áhítatos vagy épp vidám szokások (betlehemezés, miklósjárás, lucázás, mendikálás), hogyan készülődtek rá, mit jelentett számukra.

A helyi mesteremberekkel és ügyes asszonyokkal készített interjúk név szerinti betűrendben következnek egymás után. Szerepel közöttük lakodalmas sütőasszony, csuhéfonó, mozigépész, gátőr, bádogos, bába, családi gazdálkodó, fodrász, kovács, gyümölcstermesztő, kőműves, mórvető, festő, szíjgyártó-nyeregkészítő, kereskedő, bognár és halász. Van közöttük, aki a pénzkereső hivatásával mutatkozik be, más a hobbi szinten űzött foglalkozásával, akad aki „megörökölte” a felmenőitől, más az iskolában tanulta a szakmáját. Különböző sorsokat és életutakat ismerhetünk meg, de közös bennük, hogy Kilitihez tartoznak, és szívvel-lélekkel végzik mesterségüket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.24