288
Félvilág
Juhászné Lukács Mária ajánlata

felvilag

A film igaz történeten alapul: 1914 januárjában egy utazókosárban megfojtott nő holttestét sodorta partra a Duna. A nyomozás megállapította, hogy a meggyilkolt személy Mágnás Elza volt.

Hónapokig lázban tartotta Budapestet a kérdés: Ki ölte meg Mágnás Elzát, a luxusban élő prostituáltat? Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró filmje. A Monarchia idején játszódó film három nő szerelmi háromszögét és egy kegyetlen gyilkosság előzményeit meséli el. A félvilági életet élő manipulatív kurtizán, Elza (Kovács Patrícia) saját képére akarja formálni ártatlan cselédjét, Katót (Döbrösi Laura). Prostituáltat próbál nevelni a visszafogott lányból, akinek szépen lassan szertefoszlik az ártatlansága. Ezt viszont nem nézi jó szemmel Elza komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), akit munkakapcsolatnál sokkal régebbi és szorosabb szálak fűznek úrnőjéhez. A három nő között szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és hatalmi játszmákat még tovább bonyolítják az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a brutális végkifejletig.

Kovács Patrícia sejtelmes tekintetével tökéletes választás volt az igazi úrinőket utánozni vágyó, számító és szeszélyes Mágnás Elza szerepére. Döbrösi Laura az Aranyéletben megszokott naiva karakterében játssza az ártatlan szobalányt. Gryllus Dorka pedig fantasztikusan alakítja a féltékeny komornát. Szürke szerepe ellenére is magasan a legjobb színészi alakítást nyújtja a filmben. Kulka János a tehetős pártfogó, Max Schmidt szerepében sármosabb, mint valaha. Ő a legjobban kidolgozott mellékszereplő.

A filmben felcsendülő zenék mind korhűek. Az Orfeumban és Elza gramofonjából is korabeli slágerek szólnak, de az aláfestő zenék között akad pár meglepő, modern darab is. Gyönyörűek a díszletek és a jelmezek. A ködbe burkolózó pesti utcák, a Lánchíd, a kandeláberek és lovaskocsik tényleg az 1900-as évek Budapestjére repítik a nézőt. A bravúros operatőri munkának és a képi effekteknek köszönhetően a film látványvilága esztétikailag nagyon szép. Tapintható feszültség, titkos vágyak, szövevényes női kapcsolatok hálózzák be a történetet, amely mesteri elegye a melodrámának, a lélektani thrillernek és a kosztümös mulatságnak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.20