340
Ron Aharoni: Matematika szülőknek
Polczer Adél ajánlata

ron-aharoni-matematika-szuloknek

Valószínűnek tartom, hogy nincs olyan szülő, akit gyereke ne nyaggatott volna matematika tanulmányai során egy-egy számtanpélda megoldásával. Ha a szülőknek gyerekkorukban mumus volt a tantárgy, most is rettegnek a feladattól, akik meg jó matekosok voltak, felnőtt fejjel lehet, hogy kevésbé tudnak gyermeki módon közelíteni a matekhoz. Milyen képességekkel kell rendelkeznünk, hogy megértsük a matematikát? Rendezés, hogy felfedezzük a szabályszerűségeket; általánosítás, hogy egy adott elv másik területen is alkalmazható; absztrakció, hogy el tudjunk vonatkoztatni a konkrét dolgoktól. Ezeknek a képességeknek a megszerzése első olvasatra rettentő nehéznek tűnik, itt van felelősségteljes feladata a tanárnak, a szülőnek.

A Matematika szülőknek című könyv az általános iskolai tananyagot alapul véve próbál segítséget nyújtani az elemi számtan elsajátításában. Számos jó ötletet bemutat, egyszerűen, közérthető formában: szisztematikusan végigviszi a négy matematikai alapműveletet, a törtekkel való számolást, a legnehezebbet a végére hagyva, a százalékszámítást és az arányosság fogalmát.

Ron Aharoni egyetemi matematikaprofesszor, tudományterületének elkötelezettje, Gauss után állítja, a matematika nem a többi egzakt tudomány szolgálólánya, hanem a királynője. Úgy gondolja, hogy a gyermekkorunkban tanult elemi számtan számos, szebbnél szebb matematikai felfedezéssel van tele, csak a legtöbb ember nem érzékeli ezt. Elsősorban azért, mert mechanikusan oktatják a matekot, nem élményszerűen. Üzeni a szülőknek a professzor, hogy sohasem késő elkezdeni az elemi matematikát új megvilágításba helyezni, hátha mi is rálelünk annak csodáira. Ahogy írja: az elemi matematika nem túlságosan bonyolult, alapvető bölcsességen alapszik, egyszerű, mégis mély.

Persze hiú ábránd azt hinni, hogy a könyv elolvasása után mindenki ötös lesz matematikából, a szülő majd bármiben tud segíteni, mert ahogy a professzor hangsúlyozza – és ezt eddig is tudtuk –, rengeteg gyakorlásra és kísérletezésre van szükség a siker érdekében.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.17