343
Üstökös a Mumin-völgy fölött
Szabó Szilvia ajánlata

ustokos-a-mumin-volgy-folott

Az északi gyerekek a Mumin család klasszikus meséin nőttek fel. A Mumin mesefigurák Finnországban élnek egy szigeten barátaikkal a természet lágy ölén. Minden, ami az eredendő természethez kötődő, s minden, ami humánum, az végigvonul Mumin történetein. Mumin papa (Stellan Skarsgard, magyar hangja Jakab Csaba) egy szép völgyben építette fel takaros házukat, ahol együtt él Mumin mamával (Kathleen Fee, magyar hangja Málnay Zsuzsa), kis csemetéivel. Muminék barátai Szuszek, Máj, Sniff (Mads Mikkelsen) Pézsma, Mymble, Szimat. A boldogság és szeretet búvóhelye a Mumin-völgy. Itt van még meleg nyár és hideg tél, a tenger vize kristálytiszta kék. Itt még lehet beszélgetni a fákkal és madarakkal, szabad nevetni és álmodni bátran, és a háborúról sem tud senki sem. Úgy érzi az ember, mintha megállt volna az idő, de élményektől sűrű minden nap.

Az Üstökös a Mumin-völgy fölött rajzfilm Tove Jansson műve alapján készült, a forgatókönyvet Joel Backström, Iivo Baric, Minna Karvonen és Anders Larsson írta. Narrátor: Max von Sydow (magyar hangja Haás Vander Péter).

Egy napon Mumin arra ébred, hogy sűrű szürke por borítja Mumin-völgyet. Rosszat sejt, ezért barátaival, Maflival és Kószlászbóklásszal tutajépítésbe kezd Mumin papa közreműködésével, hogy eljuthasson a Magányos Hegységben lévő csillagvizsgálóba, és tanácsot kérjen az ott lakó bölcs professzoroktól. Megérkezésükkor a professzorok beszámolnak számításaikról, miszerint egy üstökös 4 nap, 4 óra, 4 perc és 44 másodperc múlva eléri a Földet. Úgy döntenek, mihamarabb hazaindulnak, hogy közölhessék a hírt a Mumin-völgy lakóival. Vajon Mumin és barátai képesek időben hazaérni és megmenteni a Mumin-völgy lakóit?


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.13