211
Hans Ulrich Gumbrecht: Szépség a sportban
Elérhető könyvtárunkban

Sportolni és sportot nézni nem ugyanaz, mégis van bennük valami közös. Mindkettő "elmerülés a koncentrált intenzitásban", ez a Szépség a sportban című könyv alapvetése. A sportban rejlő szépség élvezete Gumbrecht szerint nem különbözik attól az élménytől, amikor műalkotásokban gyönyörködünk. 

A szerző áttekintést ad a sport és a sportnézés történetéről az ókori olimpiáktól a labdarúgás aranykorán át egészen a mai testépítésig és technikai sportokig, miközben felvázolja a sport első filozófiáját.
Hogyan viselkedik a stadionokban szurkoló tömeg? Miért válik olykor erőszakossá? Miért nincs jövője a járvány idején üres stadionokban játszott futballmeccseknek?
Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Tömeg a stadionban szerzője, aki személyes hangvételű, ám annál komolyabb kultúr- és társadalomtörténeti kérdéseket feszegető írásában vall többek között arról, hogy miért nyűgözik le az üres stadionok, és fejtegeti, hogy szerinte miért elhibázott a "tömegek megvetésének" intellektuális hagyománya.
Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.11