400
A tégla
Horváth Eszter ajánlata

a-tegla

A tégla Martin Scorsese rendezésében készült 2006-os amerikai bűnügyi thriller. A film fő témája az ír maffia Bostonban. A maffia vezére, Frank Costello (Jack Nicholson) sikeresen beépíti az egyik emberét a rendőrséghez. Colin Sullivan (Matt Damon) frissen végzett, és sikerül bekerülnie a Massachusetts Állami Rendőrség felsőbb köreibe, ahonnan információkat szivárogtat ki. A történet során egy különleges nyomozóegységbe cseppen, amely külön Costello lebuktatására szerveződött.

Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) együtt végzett Colinnal, ugyanannak az embernek dolgoznak, és Billyt kapcsolatai miatt a rendőrség beszervezi a maffiába. Testi sértés miatt börtönbe kerül, majd unokatestvérével drogügyletekben vesz részt, ezzel felhívva magára az ír maffia vezérének figyelmét. A két tégla kezdetben egymás tudta nélkül épül be, majd egy rosszul sikerült akció közben kiderül jelenlétük és ténykedésük. Ezek után elkezdődik a hajsza egymás lebuktatására, mégis a film újabb és újabb meglepetéseket tartogat.

A végén a néző azt hiheti, a helyzet megoldása egyszerű, és a jó elnyeri jutalmát, azonban a filmben újabb és újabb fordulatok mutatnak rá, hogy semmi sem fog úgy történni, mint amire a számítunk. Egyszerre izgalmas és felkavaró. Megtudhatjuk, milyen nehéz a beépített embereknek lelkileg éveken át, és tehetetlenül végignézni mások szenvedéseit, hogy végül lecsukják a bűnözőket. A tégla néha idegtépő, és tényleg a zsigerekig hat. Jól fogadták a kritikusok és a filmnézők is, érdemes megtekinteni mind a színészek, mind pedig a cselekmény miatt. Több elismerést, összesen négy Oscar-díjat, egy Golden Globe-díjat és még számtalan jelölést kapott Scorsese alkotása.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.06