359
Takács Miklós, Bihari Zoltán (szerk.): Nemzetiségek Győrben
Vargáné Blága Borbála ajánlata

takacs-miklos-bihari-zoltan-nemzetisegek-gyorben

Győr királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulója alkalmából a Győr+ Média kiadásában megjelent újabb hiánypótló kiadvány városunk nemzetiségeit mutatja be tanulmányokkal, interjúkkal, visszaemlékezésekkel, szemléletes, szép fotókkal.

A változatos néprajzi csoportok identitásuk megőrzésével színesítik, gazdagítják városunk kultúráját, hozzájárulnak településünk fejlődéséhez. A könyv nyolc etnikumot vonultat fel (német, lengyel, cigány, örmény, horvát, orosz, bolgár és rác) nagyságrendjük szerinti sorrendben; bemutatásuk is igazodik ehhez: a nagyobb győri jelenlétet felmutató közösség ismertetése gazdagabb, sokoldalúbb. Majdnem az összes itt élő kisebbség történeti hátterét ismerteti a kötet, kitér az adott nép kultúrájára, intézményeire (ha van, pl. óvoda, iskola), a híres személyekre, művészi alkotásokra, emlékművekre, katonai sírokra, épületekre, rendezvényekre.

A műben egy-egy népcsoport múltbéli hírességeit tanulmányok mutatják be, illetve interjúkban megszólalnak a mai időkben fontos szerepet játszó személyek: pedagógusok, neves előadóművészek, nemzetiségi önkormányzatok, kulturális egyesületek vezetői; olvashatunk arról, hogy mit tettek és tesznek Győrért, hogyan őrzik hagyományaikat, szokásaikat, művészetüket. Szóba kerül az itt élők kettős identitása, a vallásuk megélése, a gasztronómiájuk, és a történelmi, kulturális áttekintés mellett egyéni történetek is kirajzolódnak. Bemutatkoznak a zenei együtteseik, lehet bővebben tájékozódni a különböző rendezvényeikről, mint például a lengyel-magyar barátság napjának ünnepéről, a horvát búcsúról, az egész országban egyedülálló Lengyel Zenei Fesztiválról, a Szent Kinga Szabadegyetemről, a Czinka Panna Roma Kultúrestről vagy az Örmény Bálról.

Gazdagon illusztrált fotókkal idézi fel a kiadvány a múltat és mutatja be a jelent, hogyan élnek együtt évszázadok óta a magyarok és a különböző népcsoportok Győrben.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.04.12