339
Chris Cleave: Méhecske
Gősy Gáborné ajánlata

chris-cleave-mehecske

Minden mesének jó a vége. Ez a regény azonban nem mese. Hol szívszorító, hol szívmelengető, hol elborzasztó, hol megható és elgondolkodtató. A Nigériából Angliába menekült, valódi nevét üldözői miatt eltitkoló Méhecske történetén keresztül megismerhetjük a „fejlődő országokból” Európába érkező menekültek életét, a menekülés indítékait.

Egy angol újságíró házaspár a hirtelen jött lehetőséget kihasználva nigériai tengerparti vakációra utazik azt remélve, hogy ez a kikapcsolódás megromlott házasságukat is megújíthatja. A szálloda területéről elkóborolva szembesülnek a való afrikai világgal, ahol katonák járőröznek, és a kegyetlenkedések elől menekülő embereket, gyerekeket fognak el. Méhecske és nővére, Nikiruka élete is veszélyben forog, azért menekülnek. Akik látták, hogy az olajtársaság megbízásából hány falut gyújtottak föl, hány embert öltek meg, azokra kutyákkal vadásznak. Az angol házaspár megmenthetné a lányokat a haláltól, ám a férj elzárkózik a segítségnyújtástól. Sarah, a feleség megteszi, amit a katonák követelnek, ezért az egyik lány megmenekül. Két évvel később Londonban a menekült lány fölkeresi megmentőjét, hogy segítségét kérje az állampolgárság megszerzésében. Különben az idegenrendészet kiutasítja az országból, és visszatoloncolja hazájába…

A történetet fejezetenként hol a tizenhat éves Méhecske, hol a középkorú Sarah szemszögéből láttatja az újságíró szerző, aki komoly kutatásokat végzett, hogy hiteles legyen ez a regény.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.03.29