74
Nagyítás
Szilvási Krisztián ajánlata

nagyitas

Fekete és Fehér. Fehér és Fekete. Játék a színekkel. De vajon szín-e a fekete és a fehér? Valamit kiemel vagy valamit elrejt? A múltra utal vagy éppen a jelenre? A valósra vagy a hamisra?

Baromi sok a kérdés. Nos, Michelangelo Antonioni filmje természetesen nem ezekre (próbál meg) válaszol(ni). Illetve ki tudja! A történet, amit látunk, egy divatos sztárfotós napját/napjait mutatja be. Az alkotóvágyát. A belülről jövő művészi elköteleződését. Blabla. Nekem mindez hamis volt, erőltetett, de mondjuk nem éltem a '60-as évek Angliájában, nem ismerem az akkori viselkedést-attitűdöt, úgyhogy ez így patthelyzet. Stop. Sokkal érdekesebb, hogy ez az önmagába szerelmes fotós kis hétköznapi(?) fényképezkedése során rábukkan valami olyanra, amely mást mutat a szemnek és mást a fotóoptikának. (? = ha művészet, akkor ugyebár nem lehet hétköznapi. A két dolog kizárja egymást.) De vajon mit látott? Gyilkosságot? Vagy mit akart látni? Gyilkosságot? Erre választ egyértelműen nem kapunk, a képzelet és a valóság csakúgy fedik egymást, mint a fotókon a kivehetetlen foltok. Illetve ha valami mégis beszédes, akkor az a film végi pantomim-teniszmeccs. Kinek mit mondott?

Antonioni nagyon érti a dolgát ott, ahol thrillerré szélesíti filmjét. A parkbeli fényképezős jelenet és a fotóelőhívások jelenetsora kiválóan megkomponált, feszültséget keltő-fokozó. Tökéletes egész mind a kettő, és olyan finoman illeszkedik a film textúrájába, hogy nem látszanak a varratok. Mindez lehet, hogy első olvasatra furcsa, de indoklásom szerint azért helytálló, mert a film "fő" műfaja inkább dráma, mint thriller. Vagy túl messzire és félre megyek? A Nagyítás képi világa valóban figyelemre méltó. Nemcsak a fekete-fehér színekkel komponál érdekesen (értsd: jelentéshordozóan), hanem ráadásul a kétdimenzió határait szélesíti helyenként hárommá. Zseniális! A "mozgás" ellenére néha azt a benyomást kelti a nézőben, mintha szó szerint álló fotókat nézegetne. Na kérem, valahogy így kell elképzelni, erre teremtődött a filmművészet.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.03.11