390
René BeBeau: Középkori magyar várak és várromok
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

rene-bebeau-kozepkori-magyar-varak-es-varromok

A könyv szerzője René BeBeau, egy Michigan államból származó amerikai diplomata, aki hosszú ideje foglalkozik a középkori várak és kastélyok történetével. Szenvedélyes rajongása késztette őt arra, hogy sokfelé utazzon, és felkutassa Európa-szerte a középkori emlékeket. 1997 és 2000 között a Budapesti Amerikai Nagykövetségen dolgozott. Ez az idő alatt hétvégéit Magyarország várainak, várromjainak felfedezésével, végiglátogatásával töltötte.

Ebbe a kötetbe gyűjtötte össze a szerző a mai Magyarország területén található várakat és várromokat, amelyeket a könnyebb eligazodást segítve megyénként csoportosítva közölt. A gyűjteményben helyet kapott a híres (pl. Budai, Visegrádi és Egri vár), az épen fennmaradt (pl. Sárospataki, Kőszegi és Sárvári vár) és kevésbé vagy szinte nem is ismert várak (pl. Kantavár, Szanda, Bátorkő) mellett hazánk legnagyobb földvára (Szabolcs) is.

A szerző saját fotóival illusztrált ismertetőkből megtudhatjuk az adott vár történelmi hátterét, építésének idejét, körülményeit, az épület jellegzetességeit és elhelyezkedését. Némelyik vár leírását a hozzá kapcsolódó történetek, legendák is színesebbé, érdekesebbé teszik. Minden ismertető végén információt kapunk a hely megközelítéséről, a közelben lévő túraútvonalakról és azok jelzéseiről, amit a szerző a saját tapasztalataival is kiegészített.

A könyv használatát segíti a tartalomjegyzék, amely a várakat megyénként csoportosítva közli, valamint a kötet végén található névmutató. A kiadvány tartalmaz egy összefoglalót is, amely röviden ismerteti Magyarország vártörténetét. Ez az útikönyv arra ösztönöz mindenkit, hogy induljunk el, és fedezzük fel országunk szépségeit, látogassuk meg ezeket az oly sokat „szenvedett” köveket. Hisz épp ez volt a szerző fő célja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.03.08