412
Matiasecné Dr. Tóth Melinda – Erdősi Ferencné (szerk.): Alpokalja – Fertő táj: művész szemmel
Vargáné Blága Borbála ajánlata

matiasecne-toth-erdosi-alpokalja-ferto-taj-muvesz-szemmel

Az Alpokalja – Fertő táj településeinek történetét, kulturális értékeit mutatja be a kötet dióhéjban, a környezet szépségeit egy-egy festménnyel tárva elénk. Az albumban a Soproni Képzőművészeti Társaság három tagjának, Magyarné Derszib Eti (1948-) festőművésznek, valamint két tanítványának, Fülöpné Farkas Gyöngyinek és Győrffy Gabriellának az alkotásai szerepelnek.

A könyv bevezető gondolatai után a művészek mutatkoznak be röviden. A mű elején helyeztek el egy Fertő tó környékét ábrázoló térképrészletet, melyen látható a kiadványban szereplő települések elhelyezkedése. Közel negyven községet mutatnak be három (magyar, angol, német) nyelven, alfabetikus sorrendben. A kötet egyik oldalán olvashatóak az adott hely történetéről a legfontosabb tudnivalók, nevezetességek, a másikon egy falurészletet ábrázoló alkotás vonja magára a tekintetet. Aki lapozgatja az albumot, rácsodálkozhat e tájegység szépségeire, egyediségére és a színekkel, festőecsettel mesterien bánó művészek tehetségére is. 

A reprezentatív mű kiadása pályázat által vált lehetővé, melyet a Friends of Europe Nagycenk Egyesület és Sopronkövesd Önkormányzata nyújtott be az Alpokalja – Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesülethez. A kiadványt Fülöpné Farkas Gyöngyi emlékének ajánlották, aki az elkészítése idején hunyt el. A könyvborítón Magyarné Derszib Eti Fertőd – Kastélykapu, Pereszteg – Kálvária, Fertő tó és Fülöpné Farkas Gyöngyi Völcsej – Szent Flórián szobor, Alpokalja – Naplemente című alkotásai láthatók.

Az album készítőinek célja az olvasókat arra ösztönözni, hogy ismerjék meg jobban szűkebb hazájukat, a látnivalókban bővelkedő, vendégszerető Alpokalja – Fertő táj kistérséget.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.03.01