346
Rendíthetetlen
Horváth Eszter ajánlata

rendithetetlen

A filmet az Oscar-díjas Angelina Jolie rendezte és az olimpiai bajnok Louis Zamperini-vel történteket meséli el. „Egy pillanatnyi szenvedés megér egy életen át tartó dicsőséget” – hangzik el a Rendíthetetlenben, ez a mondat nagyon meghatározó Zamperini életével kapcsolatban.

Louise (Jack O'Connell) kiskorában lázadt, majd esélyt kapott arra, hogy a gyorsaságát ne csak lopásra használja. Tinédzserkorától kezdve elkezdett rendszeresen edzeni, és az egyik legjobb egymérföldes futó vált belőle. 1936-ban fiatal kora ellenére lehetősége volt kijutni a berlini olimpiára, ahol felállította a leggyorsabb utolsó kör rekordját. A következő olimpia is nagy lehetőség lett volna a számára, azonban a világjáték a háború miatt elmaradt. Louis a II. világháborúban az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél szolgált bombázótisztként.

A történet cselekményét főleg a háború alatt történtek adják, ugyanis 1943 májusában egy B-24 Liberator lezuhant a Csendes óceánon, és a fedélzetéről csak hárman élték túl a becsapódást – köztük Zamperini is. 47 nap hánykolódás után a tengeren japán hadifogságba kerültek. A fogolytábor vezetője megpróbálta megtörni Louis-t, majd a háború vége felé közeledve a japánok kísérelték meg felhasználni különböző propaganda írások felmondására, azonban Zamperini kitartott, és a háború végéig a táborban maradt.

A Rendíthetetlenben többek között Garrett Hedlund és Jai Courtney is feltűnik. A film rendkívül magával ragadó, bárkinek ajánlom, akit érdekel egy a világháborúval kapcsolatos esti kikapcsolódás. Megismerhetjük benne a bizonytalanság és a tétlenség idegfeszítő pillanatait, a túlélés árát és a családi pillanatok jelentőségét. A Louis Zamperini életéről készült könyv megtalálható a könyvtárban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.01.14