471
Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna (szerk.): Győr, a fröccs városa
Vargáné Blága Borbála ajánlata

szivosne-vasarhelyi-zsuzsanna-gyor-a-froccs-varosa

A városlakók körében kedvelt rendezvény, a jótékony célú Győri Rotary Fröccsnapok közel két évtizedének eredményeit örökíti meg a kiadvány.

A Rotary Club Győr az újraalakulását követő tíz év múlva, 2002-ben hirdette meg az első Győri Rotary Fröccsnapot. A környék szőlőültetvényeiből készült bor és a Jedlik Ányos munkásságához köthető szén-dioxiddal dúsított víz párosításából létrejött fröccs a melegben hűsítő, hidegben erőt adó ital. Mivel a szerzetesek először Győrben kóstoltak fröccsöt, máris adódott a jól hangzó szlogen (amit a Rotary Club Győr alapító elnöke, dr. Horváth József ügyvéd hamarosan levédetett), hogy „Győr, a fröccs városa”. A klub a nemzeti identitás alapját jelentő nyelv ápolását, védelmét tűzte ki célul, ezért a fröccsnapokon (szó szerint) befolyt jótékonykodás összegét a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium által megrendezett Szép Magyar Beszéd verseny támogatására ajánlották fel. 

A háromnapos rendezvény az évek során szervesen beépült Győr város kulturális életébe, és országosan is egyre nagyobb vonzerőt képvisel. A Magyar Városmarketing Díj pályázatán 2020-ban a rendezvény-esemény kategóriában Városmarketing Gyémánt díjban részesült.

A győri fröccsnapok reprezentálására szolgáló, színes képekkel, rajzokkal illusztrált kiadvány bemutatja külön a szódavíz történetét (ezen belül Jedlik Ányos szerepét), külön a bor, elsősorban a Győr környéki, kiemelten a Pannonhalmi Borvidék történelmét, és megismerteti a vidék legfiatalabb pincészetét, a Cseri Pincészetet is. Majd a szikvíz és bor ötvözetének, a fröccsnek az ismertetése következik, az elterjedésének története, és különböző ide vonatkozó érdekességek. Végül a népszerű győri rendezvény történetét lehet megismerni az életre hívásától, kialakulásától kezdve a XV. Győri Rotary Fröccsnapokig (2019).


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.12.07