340
Jazz: Szalóki Ági - A vágy muzsikál
Szabó Szilvia ajánlata

szaloki-agi-a-vagy-muzsikal

Szalóki Ági Karády Katalin iránti rajongása akkor kezdődött, amikor néhány dalát a műsorába vette. Aztán megszerezte az összes hangfelvételt, amit csak tudott, és meghallgatta. Katartikus élmény volt a számára. Megszerette ezeket a szerelmi vallomásokat, mert egyszerűek, bátrak, őszinték, maiak. Olyasfajta bölcs és kedvesen ironikus gondolatokat talált bennük, amelyek nagyon közel állnak hozzá. Így született meg ez a lemez A vágy muzsikál címmel.

Karády Katalin személyében egy igazi dívát, a végzet asszonyát ismerhetünk, akinek nem mellesleg remek dalokat írtak, Szalóki Ági azonban nem akart a díva szerepében tetszelegni, hisz ez nem állna jól neki. És tegyük hozzá, nem is tud senki úgy búgni, szenvedni, szenvelegni, mint Karády tudott. Szalóki Ági hangja, stílusa szemernyit sem hasonlít rá, az ő világa más, másképpen egyéni. Ezért inkább a nőt szerette volna megszólaltatni dalaiban, aki túl van már sok mindenen, ismeri a szerelem gyötrelmét és gyönyörűségét, a vágyakozást, a várakozást, a büszkeséget és megalázottságot, a csalódást és beteljesülést. A jól ismert dalokból, a harmincas-negyvenes évek édes-bús slágereiből egy finoman jazz-es hangzású Szalóki Ági lemez vált, amelynek dalai alkalmasak arra, hogy egy mai nő elmondja, ami a szívét nyomja.

És aki még mindig csodálkozik, mit keres ez a lemez az elsősorban népdalénekesként ismert Szalóki Ági munkái között, annak álljon itt egy részlet a nyilatkozatából: "Az, hogy a népdalos Hallgató lemezem után Karádyt énekelek, talán annak a szabadságnak az eredménye, amelyet a jazzistáktól kaptam. A népzenében is felfedeztem a szabadság lehetőségét a stílus határain belül. Egy kalotaszegi hajnali dallamában épp úgy benne rejlik az improvizáció lehetősége, mint egy harmincas évekbeli slágerben." Ágit talán legjobb lenne egy füstös bárban hallgatnunk a régi időkről és szerelmekről merengve…

Tracklist:
01. Miért szeretlek
02. Mindig az a perc
03. Száz panasz ég a dalomban
04. Szomjas a szám
05. Ma éjjel
06. Hamvadó cigarettavég
07. Holnap, ki tudja, holnap (szóló)
08. Holnap, ki tudja, holnap
09. A szívemben titokban
10. Lement a nap
11. A két szemed
12. Ne kérdezd, ki voltam
13. Nincs kegyelem
14. Egyszer csak mindennek vége lesz majd


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.11.12