369
Amerika Kapitány: A tél katonája
Tóth Boldizsár ajánlata

amerika-kapitany-a-tel-katonaja

Az Amerika Kapitány: A tél katonája című film 2014 áprilisában került a mozikba. Viszont az MCU (Marvel Cinematic Universe) világában (amely ekkor még évszámokban szinte párhuzamosan haladt a valósággal) kronológiailag az első hős összejövetel (Bosszúállók) eseményei után játszódik. A Russo fivérekként emlegetett Joe és Anthony Russo alkotása. Műfaját tekintve akciófilm, azon belül a képregény adaptáció kategóriába sorolhatjuk.

Ekkor már Steve Rogers (Chris Evans) a S.H.I.E.L.D. titkosszolgálat „kötelékében” küzd a nem mindennapi ellenfelekkel, oldalán Natasha Romanoffal (Scarlett Johansson), illetve a film elején megismert, barátjává vált Sam Wilsonnal (Anthony Mackie). A cselekmény legfőképpen elsősorban a S.H.I.E.L.D. összeomlásából, illetve Steve múltjának visszaköszönéséből áll össze. A történetben – meglepő módon – fontos szerepet töltenek be az előző film (Amerika Kapitány: az első Bosszúálló) szereplői mind a Hydra, mind pedig az amerikai oldalról.

A film varázsa az akciójelenetekben, valamint a Marvel univerzum alapvető zsenialitásában rejlik (alapvető zsenialitás: kronológia, színészek, cselekményszál). Fontos alkotás, ugyanis ebből a filmből indul ki több másik Marvel mű, továbbá a történései hatással lesznek a teljes Marvel univerzumra. Elsősorban azoknak ajánlható, akik szeretnék (jobban) megismerni a Marvel világot, illetve akik egy jó akciófilmet szeretnének látni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.11.12