357
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Abos-Beledi Veronika ajánlata

martha-hall-kelly-orgonalanyok.

Az Orgonalányok három különböző nemzetiségű, hátterű és korú nő: Caroline, Kasia és Herta életének húsz évét meséli el. Történetük nemcsak évtizedeken, hanem földrészeken ível át, New Yorktól Párizsig, Németországig és Lengyelországig. Ha nem tört volna ki a második világháború, szinte kizárt, hogy sorsuk így keresztezte volna egymást, ahogy ebben a könyvben olvasható.

A New Yorkban élő, jómódú családból származó, harmincas Caroline Ferriday önkéntes munkát végez a francia konzulátuson. Segélycsomagokat állít össze, adománygyűjtéseket szervez, és intézi az országba érkező menedékkérők ügyeit. Egy estélyen megismerkedik a jóképű francia nős színésszel, Paullal. Egymásba szeretnek, de a sors elszakítja őket egymástól.

Kasia germán gyökerekkel rendelkező lengyel kamaszlány, aki a németek bevonulása után bekapcsolódik az ellenállási mozgalomba. Egy nap óvatlansága miatt vele együtt az édesanyja, a testvére és néhány barátja is a németek fogságába kerül. A ravensbrücki koncentrációs táborba szállítják őket, ahol többségükön később orvosi kísérleteket végeznek.

Herta Oberheuser a nemzetszocialista eszmékkel szimpatizáló, frissdiplomás német orvosnő bekerül a ravensbrücki tábor orvosi csapatába. Kezdetben vonakodva, megdöbbenve végzi munkáját, majd később már természetesnek tartja az ott zajló kegyetlenkedéseket, és olyan dolgokat követ el, melyek teljesen ellenkeznek az orvosi etikával.

A történet nagyrészt megtörtént eseményeken alapul. Herta és Caroline létező személyek voltak, Kasia és nővére, Zuzanna karakterét pedig egy, a tábort túlélő testvérpárról mintázta az írónő. A táborban nyulaknak nevezték azt a több tucat nőt és lányt, akiken szulfonamid-kísérleteket végeztek. Leleményességüknek köszönhetően - titkosírással eljuttatták a kísérletek hírét a szövetségeseknek - a világ tudomást szerzett a táborban zajló borzalmakról.

Martha Hall Kelly regénye méltó tisztelgés a túlélő lengyel nőket felkaroló Caroline Ferriday és a ravensbrücki nyulak előtt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.09.28