403
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

molnar-ferenc-a-pal-utcai-fiuk

Az 1907-ben írt, klasszikussá vált ifjúsági regény – számos idegennyelvi fordítása révén – a világirodalomban is közismert. A Pál utcai fiúk az 1890-es évek pesti gyermekvilágának lírai krónikája. Szereplői józsefvárosi gyerekek, akiknek két bérház közötti grund jelenti a játékszabadságot. A grund világának igazi törvényei, szokásai, egyesületei, erődítményei, vezérei és közkatonái vannak.

A fennmaradásért háborúzni kell, és a közkatonának áldozatul kell esnie, hogy ily módon igazi hőssé váljon. Molnár Ferenc a gyermeklélek kitűnő ismerője. A történet főszereplője Nemecsek, valamint a többiek: Boka és Ács Feri, a két tábor vezére, Geréb, a bűnbánó áruló, a finomkodó Csele, mind bonyolult, alakuló egyéniség. Gondolatviláguk, magatartásuk különböző. A hiteles lélekábrázolás mellett a könyv erénye a regényesség. A történet magával ragadja olvasóit, a grund már több, mint játszótér, jelkép, ahol a harc az igazságért folyik.

Molnár Ferenc világszerte ismert regényének alakjai elevenednek meg a hangoskönyvön Németh Kristóf előadásában. A történet olyan örökérvényű szimbólumokat hordoz, mint haza, barátság, szolidaritás, de akár a gittegylet, az einstand vagy a csupa kisbetűvel írt nemecsek ernő név is ismerős lehet. A nagyszerű lemez segítségével ismét átélhetjük a „grund” kalandjait.

Előadja: Németh Kristóf
Teljes játékidő: 5 óra 54 perc
Formátum: 5 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.09.24