289
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Szabó Judit ajánlata

m-c-beaton-agatha-raisin-es-az-elkoborolt-turazo

M.C. Beaton Agatha Raisin sorozatának történetei krimik, amelyek a vidéki Anglia tájain játszódnak. A hősnő, a nyomozónő Agatha egy szerethető hős, aki az 50-es éveiben jár, kicsit hízásra hajlamos, olykor melléfog, még többször rosszul dönt, és csak a szerencse segíti ki a slamasztikából. Végtelenül esendő és emiatt nagyon is szimpatikus nő.

Ebben a történetben (Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó) Agatha hathónapos távolléte után tér vissza Londonból hőn szeretett falujába, Carsely-be, ahol az élet ugyanúgy zajlik, mint annak előtte. A vidék pont olyan, ahogyan a vidéki Angliát elképzeljük. Agatha szomszédja, James – akibe reménytelenül szerelmes – épp a hadtörténeti könyvén dolgozik. Bárcsak bűntény történne! – kívánja Agatha, hogy ismét együtt nyomozhasson Jamesszel. Kívánsága aztán hamarabb teljesül, mint gondolná.

Jessica Tartincket, a túrázócsoport vezetőjét, akinek mániája volt a régi szolgalmi utak újbóli használata és a parancsolgatás, megölik egy ásóval. A nőegylet vezetője felkéri Agathát, hogy segítsen tisztázni a bűnesetet, amelybe az unokahúga is belekeveredett. A csoportban szinte mindenki gyűlölte valamiért az áldozatot, ezért gyanúsított akad bőven, mindenkinek volt indítéka, így az olvasó is remekül gondolkodhat, hogy kire tippel. Ebben a történetben nemcsak a szolgalmi út és a helyi túrázók viszonya válik bonyolulttá, hanem a gyilkosságot megoldani kívánó Agatha magánélete is. Humorban és izgalomban ezúttal sincs hiány: semmi sem zökkenőmentes, Agatha és James komikus helyzetekbe keverednek, és a nyomozónőt ismerve biztosak lehetünk abban, hogy problémák is adódnak bőven.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.09.21