367
Daniel Kehlmann: Hírnév - Regény kilenc történetben
Berecz-Linnert Éva ajánlata

daniel-kehlmann-hirnev-regeny-kilenc-tortenetben

Egy regény főszereplő nélkül! Érted? Van kompozíciója, íve, van benne viszonyrendszer, de nincs benne protagonista, állandó hős” ‒ mondja Leo Richter a története elején. Ilyen Daniel Kehlmann könyve is.

Egy haldokló idős hölgy, egy különc író, egy kiégett színész, egy falánk blogger, egy szórakozott férj, egy szerencsétlenül járt újságíró, egy orvos, egy vállalat csoportvezetője és egy világhírű életvezetési tanácsadó. Legvégül pedig maga a szerző. De ki a főhős? Egyáltalán: miről szólnak ezek a történetek? Mi köti őket össze?

Kehlmann az alcímmel kétséget sem hagy afelől, hogy regényt fogunk hallani, de különálló történetekből. A fiatal német író zseniálisan helyezkedik bele minden szereplője életébe, a történetek egyenként is megállják a helyüket. A szögegyenesen induló, szinte már túl hétköznapi cselekményekben mindenki megtalálhatja valahol a kapcsolódási pontot, ám az események egy ponton filozófiai síkra, már-már szürreálisba hajlanak, és úgy érezzük, kicsúszik a lábunk alól a talaj.

Mi tehát a téma? Itt is, ott is megszólal egy mobiltelefon. Technika, modern technika és az ember. Hogyan befolyásolja az egyének életét, sorsának alakulását a modern kommunikációs technika? Képesek lesznek-e hőseink megőrizni önazonosságukat, vagy elvesznek ebben a látszólagos biztonságot nyújtó világban? Hogyan kezelik, hogyan dolgozzák fel a hírnév hatásait? Áldásként vagy átokként tekintenek rá? Ugyanakkor szó esik az elmúlásról, a csalódásról, önnön magunk és mások megcsalásáról is, de mindezt fanyar humorral és nem kevés iróniával. A történetek egymás körül köröznek, egymásba érnek és újból eltávolodnak egymástól. A szereplők élete összefonódik és feloldódik a másikéban. Már a könyv hallgatása legelején érezzük, hogy az író fejében komplex rendszert alkotnak, és ahogy haladnak előre az események, szinte lélegzet-visszafojtva várjuk a végkifejletet, a végső tanulságot, a katarzist. Ám összességében erre nem kapunk kész választ. A regény által felvetett, nagyon is aktuális kérdésekre a hallgatónak magának kell megfelelnie.

Tartalom:
01. Hangok
02. Veszélyben
03. Rosalie elindul meghalni
04. A kiút
05. Kelet
06. Válasz az apátnőnek
07. Hozzászólás a vitához
08. Hogyan hazudtam és haltam meg
09. Veszélyben

Előadja: Mácsai Pál
Teljes játékidő: 308 perc
Formátum: 1 CD (MP3)


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.09.17