390
Pataki János (szerk.): Őrvidék - Barangolás Várvidéken
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

pataki-janos-orvidek-barangolas-varvideken

A Trianon Múzeum Alapítvány megbízásából készült Pataki János könyve, mely a szombathelyi Őrvidék Ház kiadásában látott napvilágot 2020-ban. A szerző a kötet szerkesztője és egyben készítője a több száz csodálatos felvételnek, melyek hűen bemutatják a már nem Magyarországhoz tartozó települések történelmi emlékeit, látnivalóit.

Az Őrvidék vagy Várvidék soha nem alkotott egységes földrajzi területet. Az első világháború után Ausztriához csatolt három egykori magyar vármegye, Moson, Sopron és Vas vármegyék nyugati részeinek összeolvasztásából hozták létre Burgenland néven. A könyvből megismerhetjük a 166 km hosszú területen sorakozó várakat, melyek valóságos láncot alkottak, így Fraknó, Kabold, Lánzsér, Léka, Borostyánkő, Szalónak, Németújvár várát. Számos kastély vár ránk a vidéken, így Kismartonban, Féltoronyban, Köpcsényben. Az egyházi emlékek közül a templomok, kegyhelyek, búcsújáróhelyek jelentősek, pl. Boldogasszony, Lorettom, Dérföld.

A magyar történelem legismertebb nemesi családjai és kultúra nagyjai kötődnek a tájhoz – a Batthyány, a Nádasdy, az Erdődy, az Almássy, az Esterházy, a Zichy családok, Liszt Ferenc, Mosonyi Mihály zeneszerzők, Somogyvári Gyula író, Almássy László Afrika-kutató, Batthyány-Strattmann László szemorvos. A kerékpárosok kedvelt célpontja Őrvidék, a kiépített kerékpárutak a Kisalföld nyugati részét, a Fertő tó vidékét és az Alpokalját is érintik. A szőlőhegyek látványa, a pincefalvak, a termálfürdők, élményparkok és túraútvonalak számos maradandó élményt nyújtanak az ide látogatók számára.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.09.14