648
Rangos elismerést kapott intézményünk igazgatója
Gratulálunk!

Minden év augusztus 20-hoz kapcsolódva osztják ki a Szinnyei József-díjakat azoknak a könyvtárosoknak, akik hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt nyújtottak szakmájukban. Az állami kitüntetést szakmai szervezetek javaslata alapján ítélik oda évente két főnek. Idén Dr. Horváth Sándor Domonkost, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóját is díjazták.

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy immáron több, mint 30 éve Győr, a megye és a régió könyvtáraiért dolgozhatok. Misszióm, hogy minél több ember megismerje a magyar irodalom, és az olvasás szépségét. " – fogalmazott Dr. Horváth Sándor Domonkos, aki kiemelte azt is, nagyon örül annak, hogy olyan munkatársakkal dolgozhatott és dolgozhat jelenleg is, akik igazán remek parterek ebben.

A fővárosban megrendezett díjátadón elhangzott, Dr. Horváth Sándor Domonkos 36 éves könyvtáros pályafutással rendelkezik, könyvtári vezetőként pedig már majd harminc éve dolgozik. Szakmai pályáját a győri városi könyvtárban kezdte 1985-ben, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet könyvtárosa lett. 1993-tól a Győri Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, majd 2003-tól igazgatója volt. A győri közkönyvtárak 2012-es integrációját követően a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója.

Több szakmai szervezet munkájában közreműködött/közreműködik: a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökségi tagja (2007-2011), 2011-2015 között ellenőrző bizottságának elnöke. A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület elnöke (2011-2015), a Győr Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi tagja nyolc éven keresztül. Részt vett a könyvtáros szakma etikai kódexnek kidolgozására felkért bizottságban 2003 és 2006 között.

Szerzőként illetve szerkesztőként több könyv fűződik a nevéhez, emellett számos szakmai cikk és tanulmány szerzője. Már szépíróként is bemutatkozott, kisregényeit néhány éve publikálta, novelláit az Eső, a Magyar Napló és az Élet és Irodalom közölte. Missziójának tekinti a kortárs magyar szépirodalom népszerűsítését, melyhez eszközként a közösségi csatornákat is felhasználja.

Győri könyvtárigazgatóként sikeres munkát végzett a győri közkönyvtárak integrációjának megvalósításával, biztosítva a közösség kiegyensúlyozott és sikeres munkavégzésének lehetőségeit és feltételeit. Rendkívül fontos szerepet tulajdonít az infrastruktúrák megújításának, a kulturált térben történő modern szolgáltatások biztosításának. A Korszerű könyvtár – korszerű könyvtári környezet filozófiát a települési könyvtári szolgáltatások területén is sikerre vitte az általa igazgatott könyvtár, a 168 települési könyvtár majdnem felének korszerűsítése megtörtént.

Az új kihívásoknak is nagy energiával, töretlen szakmaisággal igyekszik megfelelni, ez évtől egy ilyen új feladat a regionális könyvtári működés megvalósítása, a Regionális Könyvtári Kollégium munkájában való részvétel.

Több, mint tíz éve irányítja Magyarország legnagyobb vidéki könyves rendezvényének, Győr város kulturális életét is meghatározó Győri Könyvszalonnak a szervezését. Az évente harmincezer főt meghaladó látogatottságú könyves rendezvény jelentősen hozzájárul az olvasás, az irodalom népszerűsítéséhez.

A könyvtáros szakmában intézmények, civil szervezetek és kollégák számára nagy empátiával és figyelemmel ad emberi, szakmai és jogi tanácsokat, véleményével a békés megoldások, a problémák higgadt megközelítése irányába orientálva az érdekelteket. A szakma megújítására tett törekvései, a kulturális jog területén végzett tevékenysége, a könyvtárügy iránti elkötelezettsége sokak számára jelenthet példát.

Dr. Horváth Sándor Domonkos kitüntetéséhez szívből gratulálunk, és további sikeres munkát kívánunk!

2021.08.30