467
Donato Carrisi: Az árnyak mestere
Polczer Adél ajánlata

donato-carrisi-az-arnyak-mestere

Az olasz szerző, Donato Carrisi jogi, majd kriminológiai és viselkedéstudományi tanulmányokat folytatott, ezzel megalapozva, hogy jó bűnügyi thrillereket írjon. 1999-től forgatókönyvíróként is dolgozik, valamint az egyik legolvasottabb olasz napilap, a Corriere della Sera külső munkatársa. 2009-ben debütált regényíróként Démoni suttogás című regényével, azóta művei több millió példányban jelentek meg világszerte. Carrisi Rómában él, amit azért érdemes kiemelni, mert több regényének is fontos helyszíne az olasz főváros, a pápai állam Vatikán – a bonyolult cselekményszövés mellett kiváló leírásokat is ad az egyes római nevezetességekről.

Az árnyak mestere című izgalmas krimi Carrisi Marcus-sorozatának befejező része. A lelkek ítélőszéke és A sötétség vadásza után a főhős Marcus, a saját múltját illetően amnéziában szenvedő pap és segítője, a bűnügyi nyomfotós Sandra Vega újra összefognak a Rómát fenyegető gonosz erők ellen.

A helyszín, az „örök város” számos pusztítást túlélt a történelem során: tűzvész, a Tevere áradásai, háborúk. A történethez valós esemény adta az ötletet a szerzőnek: 2015 februárjában a Róma‒Feyenoord meccs előtt a futballhuligánok törtek-zúztak Róma belvárosában, és rövid idő alatt okoztak helyrehozhatatlan károkat a történelmi emlékekben. Carrisi regényében napok óta tartó viharok, esőzés miatt szünetel az áramszolgáltatás, ez a két hétköznapi esemény katasztrofális viszonyokat okoz az emberek életében. Ehhez kapcsolódik az a régmúlt esemény, hogy 1521-ben X. Leó pápa rendelkezést adott ki, hogy Róma városát soha nem szabad teljes sötétségben hagyni, az utak, a templomok és az épületek mindig legyenek kivilágítva éjszaka. Mint egy prófécia, amely megjósolja a jelenkor eseményeit, a sötétség misztikus ellenség, a gonosz terepe, félelmet vált ki az emberekben. Öt évszázad után a sötét, gonosz árnyak visszatérnek Rómába, de főhőseink felveszik a harcot ellenük. Marcus ún. penitenciárius pap, tagja a Paenitentiaria Apostolicanak, akiknek hozzáférése van a bűnök archívumához. Mit is őriznek itt? Az évszázadok óta a papi gyóntatások alatt megvallott bűnök lajstromát. A kivételes nyomozói képességekkel rendelkező penitenciárius rend tagjainak feladata ezeknek a láthatatlannak tűnő elkövetőknek a felkutatása.

Marcus egy zűrzavaros nap alatt próbálja küldetését teljesíteni: Rómában és Vatikánban rejtélyes gyilkosságok történnek, misztikus szimbólumok tűnnek fel az áldozatokon, a jó és a rossz határai összemosódnak, és egyre szörnyűbb felfedezéseket tesznek a rendőrtiszt Sandrával együttműködve.

A misztikus bűnügyi történet végig izgalomban tartja az olvasót. A nyomok alapján már úgy tűnik, közel járunk a megoldáshoz, de mindig történik egy valószerűtlennek tűnő dolog, amely felülírja a gyilkos vagy gyilkosok utáni hajsza forgatókönyvét. Donato Carrisi filozófiai eszmefuttatásai érdekesek a Marcus-sorozatban: boncolgatja a jó és rossz közötti viszonyt, illetve azt, hogy képesek vagyunk-e értékelni a jót a rossz nélkül. Misztikus krimithriller rajongóknak kiváló olvasmány.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.08.17