381
Lajkó Félix & VOŁOSI
Juhászné Lukács Mária ajánlata

lajko-felix-volosi

Mi történik, ha egy öntörvényű vonós fenomén társul másik öt öntörvényű vonós fenoménnal? Zene a magasabb szférákból, végtelen muzikalitás, elképesztő kreativitás, amely egymás különcségeinek tiszteletén, odafigyelésen és egyfajta virtuóz, kívülről nehezen követhető renden alapszik. Ez a kooperáció csak sok évtizedes színpadi jelenlét tapasztalatával, végtelen önismerettel, technikai tudással és a zenei kreativitás egy mesteri fokával teljesíthető. Nem verseny, hanem közös teremtés, nem vetélkedés, hanem bizalmon alapuló művészbarátság egy közös nyelven, ami a nagybetűs ZENE.

Azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (…) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét.” (Végső Zoltán, Élet és Irodalom 2018) A Fonó Budai Zeneház kiadásában 2019-ben megjelent Lajkó Félix és a VOŁOSI közös világzenei albuma. 2017-ben játszottak először együtt a Budapest Ritmón, majd a varsói Cross Culture fesztiválon, amelyet további koncertek követtek. 2018-ban a MüPában, a Budapest Folk Festen, az Ozorán és a Vidor Fesztiválon számos külföldi fellépés mellett, így a varsói Eufonie Fesztiválon, valamint az újvidéki Nomus Fesztiválon.

Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedű- és citeraművész az elmúlt években többet koncertezett külföldön, mint itthon. Bármerre jár, akár szólóban, akár más zenésztársakkal együtt muzsikálva, koncertjei semmihez nem hasonlítható, maradandó zenei élmények. A lengyel VOŁOSI 2010-es alakulása óta sorra nyeri a díjakat, már a BBC és több német közszolgálati csatorna is közvetítette koncertjeiket, 2017-ben ők nyitották meg a műfaj legrangosabb eseményét, a Womexet. A vajdasági hegedű fenomén és az öt lengyel vonós virtuóz lemeze dupla díjazásban részesült, miután 2020 áprilisában megkapta a lengyel, majd a hazai Fonogram-díjat is.

A lemezen játszó zenészek: Lajkó Félix (hegedű), Krzysztof Lasoń (hegedű), Stanisław Lasoń (cselló), Zbigniew Michałek (hegedű), Robert Waszut (nagybőgő), Jan Kaczmarzyk (brácsa)

Tracklist:
01. Speedmotion
02. Side
03. Crawler
04. Upside Down
05. From the Ditch
06. Valse
07. Downhill
08. Slowmotion
09. Pompeii


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.07.23