349
Pop: Nox - Időntúl
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

nox-idontul

Már az albumot nyitó számból, a Javítsd a hibát-ból kiderül, hogy nem lehetetlenség ötvözni a futurisztikus szintetizátorhangzást a népies hangszereléssel és a cigányos dallammal, díszítésekkel. A háttérből kísérő hegedűk olyasféle színezetet adnak az egyébként teljesen popos és slágerszerű (slágergyanús) dalnak, amit kizárólag a Noxtól hallhattunk. Ám a finoman csepegtetett, jó érzékkel kiválasztott népi hangzások minden egyes számban a lehető legtöbbet teszik hozzá az összképhez. És ami a legfurcsább: gyakran nem is népies jellegűek a dallamok, amiket megszólaltatnak rajtuk, sokkal inkább a klasszikus zeneszerzés tradícióit követik, és így már három hagyomány ötvöződik a dalokban.

Péter Szabó Szilvia hangja ráadásul szebben, képzettebben szól, mint korábban valaha. Ha kell, fátyolosan romantikus (Hiszed-e még), ha kell, lágyan merengő (Legyen), ha kell, rekedtesen erőteljes (Szabad létező - ami a szintetizátoros etnopop kategóriában egyértelműen kiemelkedő darab). Amikor a csodás Szerelmetes dal után azt hihetnénk, ennél jobb és ihletettebb már nem jöhet, két gyönyörű - a mesterkéletlenség hatását keltő, ugyanakkor elsőrangú mesterségbeli tudással megvalósított - ballada zárja a lemezt. Míg a Szegénylegény balladája autentikusságot sugalló felfogásával, addig a Még 1 perc klasszikus poposságával fog meg ellenállhatatlanul.

Szinte hihetetlen, hogy a Noxnak ennyire egységesen magas színvonalú, minden pillanatában hibátlannak ható albumot sikerült készítenie, melyről lényegében bármely szerzemény hatalmas sláger lehet. Az, hogy ezúttal szélesebb közönséget céloznak meg elektropopos világzenéjükkel, szerintem sokkal inkább erény, mintsem hiba. Én úgy érzem, egyértelműen eddigi legjobb albumuk az Időntúl.

Tracklist:
01. Javítsd a hibát
02. Hiszed-e még
03. Remény
04. Legyen
05. Sose volt, sose lesz
06. Szabad létező
07. A jövő zenéje
08. Időntúl
09. Szerelmetes dal
10. Szegénylegény balladája
11. Még 1 perc


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.07.16