378
Lackfi János: Három a magyar igazság
Juhászné Lukács Mária ajánlata

lackfi-janos-harom-a-magyar-igazsag

Miután megmutatta nekünk, hogy milyenek a magyarok, Lackfi János most arra emlékeztet bennünket, hogy három a magyar igazság. Érezzük, hogy a szerző bensőségesen ismeri nem csupán a régebbi, hanem a kortárs irodalmat, de még a populáris kultúrát is, emellett mindegyik karcolatot a költő nyelvi érzékenysége hatja át.

A Három a magyar igazság témáit tekintve lényegesen más, mint az előző két kötet, azoknak mégis éppoly kiválóan megírt, egyenes folytatása – avagy egyenes ági leszármazottja. A „magyar ember" nagy sikerű kalandjai után most íme egy csokor rémtörténet. Hol viccesek, hol szomorkásak, de mindig nagyon emberiek, és alighanem Magyarországon kellett megtörténniük.

Mit keresnek farkaskutyák egy mentőautóban? Hogyan győzheti le egy vézna kiskölök másfél mázsás tornatanárát? Mennyi fagyállót képes meginni egy igaz magyar betyár? Miért mutogat valaki fotókat a nagyanyjáról? Hogyan leckéztessük meg a főnökünket? Mit keres a bolygó hollandi Hübinger Antal szobafestő lakásán? Hát Rigoletto a panelban? Hol járhat e percben a BKV-hajú lány? És mi van, ha egy óvatlan pillanatban csak úgy kizuhanunk a semmibe?

Ezek az irodalmi gyökereinkből táplálkozó karcolatok egyben stílusparódiák is, mert néha mintha Karinthy, máskor meg Örkény hangját vélnénk felfedezni a szerző sorai, illetve hangja mögött, hiszen a kiadványt a szerző előadásában hallgathatjuk meg.

Előadja: Lackfi János
Teljes játékidő: 118 perc
Formátum: 2 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.07.16