357
Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent
Bedő Mónika ajánlata

gat-janos-csillapithatatlanul-szomjazzak-a-vegtelent

Reigl Judit a XX. század egyik kiemelkedő festője volt. Saját szavaival élve „olyan nő, aki úgy gondolkodott, mint egy férfi, noha tudta, hogy mindig mindenki egyszerre mind a kettő”.

Némedy Reigl Judit 1923. május 1-jén Kapuváron született. A budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1945-ben végezte el. A római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként eljutott Olaszországba. 1950-ben, 27 évesen hagyta el Magyarországot, nyolcszor sikertelenül próbálkozott, míg végül kilencedik alkalommal sikerült illegálisan átjutnia a határon. Három és fél hónap alatt jutott el Párizsba. Kezdetben itt, majd végül 1963-ban a francia főváros közelében lévő Marcoussis-ban telepedett le. Világhírűvé csak idős korában vált. 

Első kiállítása 1954-ben  l'Etoile Scelée-ben volt. Ezt újabb tárlatok követték mint például a Párizsban lévő Musée National d'Art Moderne, a Musée de Brou és a budapesti Műcsarnok rendezésében. Festményeivel a világ legjelentősebb közgyűjteményeinek állandó kiállításain találkozhatunk – így például a londoni Tate Modernben, a párizsi Pompidou Központban, a New York-i Metropolitanban vagy a MoMA-ban. 
 
Gát János író és galériatulajdonos 10 éven keresztül minden hónapban egy hetet töltött a 2020-ban 97 éves korában elhunyt Reigl Judittal. Már korábbról ismerték egymást, barátok voltak, így nem volt véletlen, hogy az idős festő vele kezdett beszélgetéssorozatba. Az ebéd és vacsora közben, illetve az utána zajló beszélgetések témája a festő életútja és művészete volt. A beszélgetéseket lejegyző szerző mindvégig háttérben marad, olyannyira, hogy fel sem tűnik a könyvben még egy kérdés formájában sem.

A 2020 decemberében megjelent Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent. Beszélgetések Reigl Judittal – egy festő (ön)életrajza című könyv ezeket a beszélgetéseket gyűjti egybe, és rajtuk keresztül megismerhetjük a festő nem mindennapi életét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.07.13