321
Zentai László: Bolhasípok Jankó városában
Szilvási Krisztián ajánlata

zentai-laszlo-bolhasipok-janko-varosaban

A 90. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a soproni származású Zentai László Bolhasípok Jankó városában című regénye. A szerző egy általa kitalált lírai történetbe helyezi bele Jankót, a kulcsfigurát, hogy aztán a könyv fejezeteiből különféle politikai meggyőződésű egyének és a társadalom viszonya rajzolódjék ki.

Jankó nem ismerte az évszakokat, a napszakokat, a sógorokat és sógornőket, talán még az anyját sem ismerte. Léteznek ebben a városban okoskodó és jól értesült bolhasípok, akik nyíltan hangoztatták, hogy ennek a magas növésű Sárosinak anyja se volt, merthogy csak úgy beleszületett ebbe a világba. Senki se látta, hogy mikor érkezett, csak azt tudták, hogy időtlen idők óta itt bolyong a város utcáin.

A regénybéli Sárosi Jánost óvodáskoromtól fogva rendszeresen láttam Sopron utcáin. Rajtam kívül nyilván még többen is emlékeznek rá, azok is, akik annak idején átmentek az utca túloldalára, ha jött velük szembe ez az imbolygó járású, cájgnadrágos, magas ember, kivágott orrú gumicsizmában és évszaktól függetlenül rendszerint rövid ujjú ingben. A jól értesült „bolhasípok” egyszerűen csak bolondnak tartották, és elfordították a fejüket, pedig ő az öltözködésével, a viselkedésével tüntetett az ellen a diktatúra ellen, amely őt tönkretette.

A kötetben a korabeli Sopron nagyon sok alakjára ráismerhet az olvasó, bár a bevezető szerint: „A regény szereplői szabadon formált alakok, egyezésük a valósággal a véletlen, illetve az alkotói fantázia műve lehet…” Érdekesség, hogy a könyvborító hátlapján G. Nagy Béla Sárosi Jánosról készített fotója szerepel. 

Zentai László Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kormányzati főtisztviselő. 1950-ben született Sopronban, ahol a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma tagjaként ismerkedett a szépirodalommal. Versei és más írásai 1967 óta jelennek meg számos helyen.


Megtekintés az Online katalógusban

2021.06.29