305
Georgia Hunter: A szabadság illata
Abos-Beledi Veronika ajánlata

georgia-hunter-a-szabadsag-illata

Az igaz történeten alapuló regény a második világháború kitörésének évében, a lengyelországi Radomban veszi kezdetét. Itt éli békés hétköznapjait Nechuma és Sol négy felnőtt gyermekével és unokájával. Jól menő vállalkozásuk van és gyönyörű belvárosi lakásuk. Ötödik gyermekük, Addy előbb tanulmányai, majd később munkája miatt már évek óta Franciaországban él.

A Kurc család életét 1939 márciusától 1947 áprilisáig követhetjük nyomon, generációkon és kontinenseken átívelve. Az egyes fejezetek végén rövid történelmi áttekintést olvashatunk arról, hogy az adott időpontban a világháború során milyen jelentős események történtek. Az utolsó, meghitt családi pészahtól indulva eljutunk a gettóba zárások, a Gulag és a világháború szörnyű időszakáig, ahol az élni akarás, a leleményesség és a jövőbe vetett hit jelenti a kulcsot a túléléshez.

Az írónő váltott szemszögből meséli el a történetet, megszólaltatva szinte az összes szereplőt. Bár a háború elszakítja egymástól a családtagokat, a házastársak és a szűkebb értelemben vett családok szerencsére nagyjából együtt tudnak maradni. A legidősebb testvér, Genek és párja, Herta Szibériába kerülnek, Mila évekig nem tudja, hogy hol van gyermeke apja, Selim, Addy-ről pedig azt sem tudják, hogy életben van-e. Jakob és Bella viszonylag sikeresen átvészelik a nehéz éveket, míg Halina és a férje, Adam a család védelmezőjévé válnak. A háború után Radom zsidó lakosainak száma 30000-ről 300-ra csökken. Csodával határos módon a túlélők között van az egész Kurc família, szülőkkel, gyermekekkel, unokákkal, házastársakkal és unokatestvérekkel együtt.

A szerző 15 évesen tudta meg, hogy felmenői holokauszt túlélők. Alapos kutatómunkát végzett, beutazta Európát, idős rokonokkal beszélgetett, levéltárakban kutatott. Ebből a munkából született meg A szabadság illata.

Georgia Hunter blogján számtalan érdekes információ és dokumentum található a könyvről és a családról, valamint azok is tippeket kaphatnak, akik értenek angolul, és családfa kutatásra szánták el magukat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.05.25