271
Ranschburg Jenő: Gyerekségek
Juhászné Lukács Mária ajánlata

ranschburg-jeno-gyereksegek

Ahogy a gyerekekhez viszonyulunk, sok tekintetben befolyásolja személyiségfejlődésüket. Az egyensúlyt akkor sem könnyű megtalálni, ha jó szándék vezérel.

Ranschburg Jenő nevét bizony nem versíróként ismertük elsősorban. A neves gyermekpszichológus hangoskönyv formában is megjelent verseskötete egy óvodás kisfiú szemszögéből vezeti be az olvasót a gyermeki lélek rejtelmeibe. Annak fájdalmaiba, sajátos világlátásába. Érdemes meghallgatni kicsiknek azért, mert saját világukat jobban megérthetik, átláthatják belőle, a szülőknek pedig azért, mert néha nem árt egy kis figyelmeztetés, hogy nem is olyan könnyű gyereknek lenni. Nem árt, ha néha tükörbe nézhetnek: olyanba, melyet a gyerekek tartanak eléjük.

A szerző verseiben egy óvodáskorú kisfiú beszél álmairól, titkos gondolatairól és a családi ügyekről. Neve nincs, hiszen az ember álmában sem látja önmagát, miközben világosan felismeri a környezetet maga körül. Átéli mindazt, amit a legtöbb kortársa ma Magyarországon átél: nagyapja halálát, szülei házasságának felbomlását, édesanyja második házasságát. Az ő szavain keresztül feltárul egy kis része a mai óvodáskorú gyermek érzelem- és gondolatvilágának.

A rímek stimmelnek, mindegyik versnek megvan a maga erőteljes ritmusa, szépség is van bennük, akárcsak humor – és az igazi gyermeki bölcsesség is megjelenik, nem „csak” a gyermeki félelmek, bizonytalanságok, vívódások. „Rímekbe szedett gyermeklélektan” - mondta kötetéről Ranschburg Jenő.

Előadja: Ranschburg Jenő
Teljes játékidő: 29 perc
Formátum: 1 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.05.14