30
Levéltári délutánok 19. előadás. 2. rész
Giorgio Basta naplója Győr 1597. évi ostromáról

Egyelőre még online formában hallhatják a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Levéltári délutánok címmel szervezett előadás-sorozatát. A Facebook-oldalunkon 2021. május 5-én (szerdán) 17 órakor kezdődő video-premier során Dr. Bagi Zoltán főlevéltáros folytatja Giorgio Basta naplójának győri vonatkozásairól szóló előadását.

Giorgio Bastát (1550-1607) a magyar történetírás a lehető legnegatívabb színben tüntette fel, hiszen erdélyi ténykedései (fiskális perek, vagyonelkobzások) és legfőképpen fizetetlen hadainak garázdálkodásai igen mély nyomot hagytak mind a kortársakban, mind a későbbi korok történetíróiban is. Dr. Bagi Zoltán előadásában nem a Bastáról kialakult képet szeretné árnyalni, hanem ismerteti azt a naplórészletet, ami Győr 1597. évi ostromáról szól. Kevéssé ismert ugyanis, hogy Basta első magyarországi évében részt vett Pápa visszafoglalásában, valamint városunk sikertelen ostromában.

A téma terjedelme miatt az előadást két részletben adjuk közre. A videókat a későbbiekben a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér hivatalos Facebook-oldalán és YouTube csatornáján is megtekinthetik díjfizetés nélkül.