466
Rábacsanak önkéntes tűzoltás története 1888-tól 2018-ig
Vargáné Blága Borbála ajánlata

rabacsanak-onkentes-tuzoltas-tortenete-1888-tol-2018-ig

A rábacsanaki önkéntes tűzoltó alakulat 130 éves történetét tekinti át ez a rövid lélegzetű kiadvány a kezdetektől 2018-ig, sok-sok színes fotóval.

Az 1888-ban megalakult Rába Csanaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület folyamatos fejlődésen ment keresztül. 1891-ben kaptak megfelelő felszerelést, amely az évek során mindig gyarapodott valamivel. A 20. század elején tűzoltószertár épült a templom mellett, a templomtoronyban pedig őrszem vigyázta a környéket. 1925-ben az egylet átszerveződött, és tagjai csinos egyenruhát kaptak. Néhány év múlva csapatzászlóval gazdagodtak, amelynek egyik oldalán Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje látható, a másik felére a következő jelmondat került: „Istennek dicsőség, egymásnak segítség!”. A világháború óta „Szent Flórián katonái” között már női rajok is léteztek, később megalakultak az ifjúsági és gyerek rajok is. A hatvanas évektől az egyesület számos járási, megyei és országos tűzoltó versenyen vett részt, kitűnő eredményekkel. Rábacsanakon is szerveztek tűzoltó versenyt (2008, 2016), ahol szintén jól szerepeltek.

1973-ban megépült a tűzoltó szertárnak is helyet adó központi épületük, társulatuknak ez a mai napig otthona. A szertáruk falára alig férnek ki a versenyeken szerzett oklevelek, a hosszú vitrint megtöltik a serlegek, trófeák. 1981-ben tűzoltóautót kaptak az addigi tűzoltó-utánfutó helyett, melyet azóta is nagy becsben tartanak. A rábacsanaki önkéntes tűzoltó egyesület a Magyar Tűzoltó Szövetségnek az 1990-es újjászületése óta tagja. Pályázati támogatás révén több felújítást végeztek, nyertek egy Ford kisbuszt, amit tűzoltóautóvá alakítottak át. Közel húsz éve a kultúrház előtti parkban kiállították a régi (felújított) kocsifecskendőt. 2014 óta együttműködési megállapodásuk van a Kapuvári Hivatásos Tűzoltóparancsnoksággal, részt vesznek a községben keletkezett tüzek, egyéb káresemények elhárításában. Az egylet tagjai közül 26 fő elvégezte a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot. Megalakulásuk 130 éves jubileuma alkalmából ünnepi közgyűlést tartottak és kiállítást rendeztek a szertárban.

A kiadvány arról tesz bizonyságot, hogy Rábacsanakon egy jelentős múltú, máig sikeres tűzoltó egyesület működik, ahol gondoskodnak a megfelelő utánpótlásról is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.20