313
Jazz: Borbély Mihály Quartet - Hungarian Jazz Rhapsody
Márné Tóth Krisztina ajánlata

borbely-mihaly-quartet-hungarian-jazz-rhapsody

Borbély Mihály nagyszerű küldetést vállalva készítette el albumát quartetjével. Célul tűzte ki, hogy magyar slágereket és hazai jazzmuzsikusok szerzeményeit dolgozza fel. A nemes gondolat megvalósításához Szabó Dániel zongoristát, Horváth Balázs bőgőst és Baló István dobost kérte fel.

Az elmúlt évtizedekben a világon mindenütt általánossá vált, hogy a dzsesszmuzsikusok által játszott repertoár jó része olyan szerzemény, amely eredetileg nem dzsessz célokra született. Musical, filmzene, az utóbbi időben pedig egyre gyakrabban rock és popdal, a Beatlestől a Radioheadig. Ez az anyag azokat a számokat tartalmazza, amelyek különböző okokból kedvesek számomra” – mondta Borbély Mihály.

A BMC kiadásában megjelent albumon előadóként a Borbély Műhely angol változata, a Mihály Borbély Quartet van feltüntetve, a cím, a Hungarian Jazz Rhapsody egyben a nyitószám, Zoller Attila Amerikában alkotott világhírű dzsesszgitáros szerzeménye. A Gramofon magazin kritikája szerint alapjaiban újítja meg a vonatkoztatási rendszereket a jazzben.

A lemez kulcsszáma a világ egyik legtöbbet feldolgozott örökzöldje, Seress Rezső Szomorú vasárnapja, amely átúszik Deák Tamás slágerébe, a Látod, ez a szerelem című táncdalba, ami Mátray Zsuzsa előadásában 1965-ben lett ismert. A Szomorú vasárnap Borbély Műhely-féle változata nemcsak a szerző, hanem a hajdani legendás dzsesszrock csapat, a Rákfogó előtt is tiszteleg, amely a hatvanas évek végén Ráduly Mihály szaxofonszólóival, avantgárd felfogásban adta elő a számot. Borbély Mihály felidézte: tizenhat évesen a rádióban hallotta ezt a Rákfogó-számot, és akkor határozta el, hogy szaxofonos lesz.

Borbély Mihály 2000 óta a Zeneakadémia Jazz tanszékének tanára, eddigi pályafutása során számos dzsessz-, folk- és kortárs zenei formációban (például a Sebő együttesben, a Modern Art Orchestrában, a Trilok Gurtuban, a 180-as Csoportban) játszott. A Borbély Műhely mellett a Borbély-Dresch Quartettel is koncertezik.

Tracklista:
01. Hungarian Jazz Rhapsody
02. Ítélet
03. Polymodal Blues
04. Szomorú vasárnap; Látod, ez a szerelem
05. In illo tempore
06. Ringasd el magad
07. Várj, míg felkel majd a nap
08. Ezüst nyár


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.16