322
Dobó Ágota (szerk.): Eszterháza – magyar örökség
Vargáné Blága Borbála ajánlata

dobo-agota-eszterhaza-magyar-orokseg

Ebben a színes fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának válogatása szerepel, melyben Magyarország legjelentősebb kulturális emlékeit mutatják be, köztük kiemelten a magyar Versailles-ként is emlegetett fertődi Esterházy-kastélyt.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 1992-ben jött létre Magyarország legjelentősebb kulturális emlékeinek megóvására és működtetésére. Az alapítás fontos szempontja volt, hogy különös figyelmet szenteljenek a hazai műemlékeknek mint a nemzeti identitás erősítőinek. Célul tűzték ki, hogy épített örökségünket, a kijelölt műemlékeket, történeti kerteket és parkokat értékvédelmi koncepció alapján helyreállítják, és a nagyközönség számára nyitottá teszik.

A könyv az Esterházy-kastélyt mutatja be legrészletesebben. Eszterháza, a barokk kori arisztokrácia kedvelt helyszíne nem csupán az európai főúri udvarokhoz mérhető eleganciája, szépsége miatt figyelemre méltó, hanem a zenetörténeti kuriózum miatt is, hogy Haydn, a világhírű zeneszerző itt alkotott; szoros munkakapcsolat volt közte és a birtoktulajdonos Esterházy „Fényes” Miklós között. A herceg ide varázsolta a barokk kor összes szépségét és teremtő gazdagságát. Bábszínházat és operát építtetett, kitűnő színtársulatot, balett-táncosokat, híres milánói díszlet- és jelmeztervezőt alkalmazott. Fényűző ünnepségeket (bálok, színielőadások, koncertek, vadászatok stb.) rendezett, melyeken megjelentek a korszak magas rangú főúri családjai.

A kiadvány mindebből ízelítőt ad, vázolja az Esterházy-kastély történetét, fénykorát és hanyatlását, szól helyreállításáról, felhívja a figyelmet a különleges külső és belső tereire, melyek jelentős részét láttatja is, nagy felbontású, színes képeken. A mű utolsó harmadában más kastélyok is szerepelnek. Jóval rövidebben, csupán néhány képpel illusztrálva kerül bemutatásra a dégi Festetics-kastély, az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély, a Fáy-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, végül a sümegi Püspöki palota.

Jelen kiadvánnyal a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szeretné megalapozni az olvasók utazási kedvét, hogy az itt prezentált építészeti és kulturális helyszíneket személyesen is felkeressék. A kötetben található műemlékek ismertetése három nyelven történik: magyarul, angolul és németül.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.13