337
Öld meg kedveseid
Óbert Klára ajánlata

old-meg-kedveseid

A hipszter stílus megérte második virágzását. Ez alkalomból eleveníti fel az Öld meg kedveseid című film az Egyesült Államok első hipszter hullámát. Az ötvenes évek hírhedt beat-generációja képes volt maradandót alkotni a művészetben, óriási hatással volt a nyugat kultúrájára. Ezt a korszakot többek között Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Lucien Carr és William S. Burroughs neve fémjelzi.

Az Öld meg kedveseidben nemcsak az egyetemista Ginsberg (Daniel Radcliffe) művészetének születését ismerjük meg, hanem a költő saját szexualitásának felfedezését és annak ellentmondásait is. A diákok küzdenek az egyetem rideg konzervativizmusa, a tradíciók és a szülők ellen. Bepillantást nyerhetünk mindennapos életükbe, az olcsó borral fűtött vég nélküli éjszakázásokba, harlemi klubokban kóborlásokba.

A mű cselekménye Carr (Dane DeHaan) és David Kammerer (Michael C. Hall) barátsága és a kettejük között lezajló – végül gyilkosságba torkolló – érzelmi vihar köré rendeződik. A fiatalkori másság hiteles és visszafogott ábrázolása miatt vélhetőleg pozitív fogadtatásra számíthat a film mindenki részéről. Sok rendkívüli vonása kiemeli, egyedi látásmódja felejthetetlenné teszi.

Hasonló témájú művek: az Üvöltés (Allen Ginsberg verse), az Úton (Jack Kerouac könyve, 2012-ben filmet forgattak belőle Kristen Stewart szereplésével) és a Meztelen ebéd (William S. Burroughs könyve és az alapján készült 1991-es film).


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.03.12