359
Sohonyai Edit: Macskaköröm
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

sohonyai-edit-macskakorom

Mészáros Zsófi, mint minden kamasz, csúnyának és jelentéktelennek látja magát, és nem tudja elképzelni, hogy bele tudna szeretni egy fiú. Pedig Zsófi úgy érzi, megtalálta a nagy Őt, mégpedig a szemközti házban lakó szőke, jóképű Zsolti személyében. Most jól jönne egy tündér segítsége, hogy széppé varázsolja a főszereplőt. Vagy csak a tükör a hibás? A titok ott lapul a könyvben.

A tizennégy éves Mészáros Zsófi csupán egy a sok tini közül. Napról napra átélt élményei a legfontosabbak számára a világon. Felismeri a hétköznapok kis csodáit, azt, hogy a legkisebb dolgokban is ott szunnyadhat az érték. Zsófi apró kudarcaiban, sikereiben és örömeiben az ifjú olvasó nemcsak osztozni tud, kénytelen néha magára ismerni.

A nyarat és a nyári szünet kalandjait strandokon, séták közben átélő lányok, Kati és Zsófi viszonya, barátsága fokozatosan elmélyül. Megjelenik a szülők, felnőttek kegyetlen világa is, ami sok keserűséget, fájdalmat okoz a két fiatal lánynak. Kati családjának felbomlását, szüleinek válását szinte közösen élik át a barátnők. Érdekes szituációt teremt a „Depeche Modos” Zsolti megjelenése is. Zsófi és Zsolti kapcsolata az első szerelem romantikáját, karikatúráját mutatja be a nagyvárosi panelházak között. Érdekesek az iskolaváltás izgalmai, majd az új iskola, a szakközép élményei is.

Az események sorozatában és hátterében mindvégig elszakíthatatlan szálként húzódik meg a család: anya, apa, nagymama és persze "Kacor", a macska, aki állandó csínytevései ellenére is családtagnak számít. A szerző humora a szereplők hangulatát követve folyamatosan jelen van fanyarságával még a legintimebb pillanatokban is. A regényben meghatározó szerepet betöltő "Kacor" mellett előkelő helyet kapnak még a papagájok és egy "Bertuska" nevű kismalac is.

Zsófi kapcsolata Zsoltival, majd Szücsivel a kamaszok párkapcsolatának szövevényességére is rávilágít. A két fiú közötti választás nem könnyű, vívódások és intrikák közepette döbben rá Zsófi, hogy melyik fiút szereti igazán, melyikük a hozzá való.

Sohonyai Edit könyvében a kor kamaszainak zsargonjában szól hozzánk. Témája ma is aktuális, hiszen a kamaszok mindennapos problémáiról szól, amelyek semmit sem változtak az idők folyamán. Főként azokat a fiatalokat érdekelheti a Macskaköröm, akiket egészséges életfelfogás vezet. A könyv a Móra Kiadó gondozásában, a Pöttyös könyvek sorozatban jelent meg a 90-es évek elején az akkor 20 éves Sohonyai Edit első regényeként.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.09