412
Zöld könyv – Útmutató az élethez
Juhászné Lukács Mária ajánlata

zold-konyv

Peter Farrelly eddig kissé blőd vígjátékairól volt híres, mint például a Dumb és Dumber vagy a Keresd a nőt!, most azonban úgy döntött, hogy stílust vált, és a ma oly divatos tolerancia és rassz problémakörét célozza meg. Az igaz történeten alapuló Zöld könyv – Útmutató az élethez című alkotása arról szól, hogy a műveletlen, de emberséges fickó és a karót nyelt, művelt figura hosszú időt töltenek együtt, kihúzzák egymást a bajból, és végül mély barátságot kötnek, miközben mind tanulunk valamit.

A 60-es évek elején járunk New Yorkban, ahol Hantás Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) kidobóként dolgozik egy klubban. Tony tipikus temperamentumos olasz-amerikai, enyhe rasszista vénával. A helyet ideiglenesen bezárják, a férfinak azonban munka kell, hogy eltartsa a családját. Egy remek, fekete zongoraművész, Don Shirley (Mahershala Ali) a fejébe veszi, hogy ő a szegregáció és a Ku Klux Klan lecsengésének korában az USA déli államaiban fog turnézni, ahol a faji megkülönböztetés még mindig része a jogrendnek. Don kifinomult, intelligens, már-már sznob, akinek mindennél fontosabb a méltósága, és nem mellesleg pokoli jó abban, amit csinál. Tony-t felbérelik, hogy a turnéja során legyen a sofőrje az afroamerikai zongoraművésznek.

Az évszámból adódóan ki lehet következtetni, hogy itt bizony a tolerancia még gyerekcipőben jár, de az alapfelütést még meg is fűszerezik néhány dologgal. Borítékolható, hogy kettejük kapcsolata nem mentes a konfliktusoktól, és azt is ki tudjuk találni, hogy az út során rengeteget tanulnak egymástól. A film másik bravúrja, hogy csavar egyet a szereplők mibenlétén. Jelen esetben ugyanis a fehér férfi a nem túl eszes, hirtelen haragú munkásosztálybeli polgár, és afroamerikai társa a tehetős, talpig úriember. Ez a csere olyan dialógusokat és egyúttal konfliktusokat eredményez, amelyek többdimenzióssá teszik hőseinket és a mondanivalót is.

A zenei aláfestés nagyon jól válogatott, sokat hozzátesz az atmoszférához, a slágerek és a szerzett darabok is jól egyensúlyoznak Tony életigenlő, „csak megyünk, aztán lesz valami” stílusához, valamint Dr. Shirley művészetekre fogékony, merevebb személyiségéhez. Néha leheletnyit túlzó, parodisztikus, de egyébként nagyon jó alakításokat látunk. Mahershala Ali és Viggo Mortensen kiváló választások voltak. Mortensen pocakos karaktere amúgy is olyan, hogy ellop vele minden jelenetet, amelyben benne van, mert szerethető és humoros. Ízes olasz akcentusával, valamint Ali a kimért és zseniális gesztusaival uralják a vásznat.

A Zöld könyv – Útmutató az élethez remek humorral operál, és a drámát is ügyesen használja. Tipikusan olyan alkotás, amit szinte végig fülig érő szájjal nézünk, és utána el tudjuk hinni, hogy az emberiség nincs elveszve. A film 2019-ben 3 Oscar-díjat nyert a Legjobb film, a Legjobb férfi mellékszereplő és a Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriákban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.05