361
A Fausttól a Szívlapátig: Kortárs könyvek a középiskolában
Galambos Krisztina ajánlata

a-fausttol-a-szivlapatig-kortars-konyvek-a-kozepiskolaban

A kötet elsősorban középiskolai tanároknak nyújt segítséget, de a szerzők reményei szerint középiskolások, érettségire és felvételire készülők is nagy haszonnal forgathatják. A Tilos az Á kiadó és a kötet hat szerzője – Balajthy Ágnes, Ruff Orsolya, Szekeres Nikoletta, Fenyő D. György, Varga Betti és Vinczellér Katalin (esszéírók és tanárok) – tizennégy kortárs magyar könyvet válogattak ki és ajánlanak középiskolásoknak, illetve az őket tanító magyartanároknak.

A sokoldalúságra nem lehet panasz: novelláskötet, regény, vers és dráma is található a válogatásban, szerzőik: Mészöly Ágnes, Sepsi László, Laboda Kornél, Kondor Vilmos, Szécsi Noémi, Varró Dániel, Tasnádi István, Jeli Viktória, Krusovszky Dénes, Dragomán György, Tóth Krisztina, Totth Benedek és Péterfy Gergely. A 14 könyv az elemző és ajánló írásokon kívül öt-hat órára kiterjedő segédanyagot, óravázlatot is tartalmaz. Az összes óra- és foglalkozásterv természetesen csak ajánlás, ötletek, melyek szabadon felhasználhatók. Minden esszé elején megjelölték, hogy az adott könyv milyen műfajú hányadikosoknak, és milyen módszertani feldolgozásban ajánlott.

A kötet nem tankönyv, legfontosabb célja, hogy a tanárok olyan könyveket és módszereket ismerjenek meg, melyek segítségével a diákokkal együtt fedezhetik fel az olvasás örömét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.01.26