368
Kate Quinn: Alice hálózata
Abos-Beledi Veronika ajánlata

kate-quinn-alice-halozata

A regény kezdetén 1947-ben járunk, amikor egy amerikai egyetemista lány, Charlotte St. Clair szülei legnagyobb megdöbbenésére házasságon kívül teherbe esik. Édesanyjával elindul egy svájci magánklinikára, hogy megszabaduljon a „kis problémájától”, ám útközben megszökik, és Londonba megy. Azt tervezi, hogy felkutatja a háború alatt Franciaországban eltűnt, nővéreként szeretett unokatestvérét, Rose-t.

A két síkon futó történet másik szála az első világháború idején, 1915-ben indul, amikor Evelyn Gardinert kiképzik és beszervezik kémnek. A fiatal nő egy olyan lilles-i étteremben dolgozik pincérnőként, amely magas rangú német katonák törzshelye. Ártatlan arcával, őzikeszemeivel, dadogásával butácskának tűnik, így senki nem gyanakszik rá. Hamarosan felfigyel rá a németekkel kollaboráló tulajdonos, René, és a szeretőjévé teszi. Eve gyűlöli a férfit, de szüksége van az állására és a titkos információkra, amelyeket az Alice hálózat fejének, Lilinek továbbít. Sajnos idővel Eve lelepleződik, és a kegyetlen, gátlástalan René mind lelkileg, mind testileg nyomorékká teszi.

Miután megismertük az első világháború alatti női kémhálózat történetét, újra 1947-ben járunk, mikor Charlie Rose után kutatva eljut Eve-hez, és a segítségét kéri. Az egykori kém időközben egy kiégett, cinikus, alkoholista nővé vált. Eve kezdetben nem akar segíteni, de aztán elhangzik a férfi neve, akit ő már régóta halottnak hitt. Végül beadja a derekát, és elindulnak hárman: Eve, Charlie és a skót sofőr, Finn. Az idősebb nőt a bosszú hajtja, a fiatalabbat pedig a vágy, hogy meglelje Rose-t.

Kate Quinn regényében megtörtént és elképzelt események keverednek, több szereplő karakterét valós személyekről mintázta a szerző. A regény emléket állít azoknak a bátor és inspiráló nőknek, akik az Alice hálózat ügynökeként sok ember életét mentették meg.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.01.19