552
Tőke Péter Miklós: Az Aranyhajó és más régi cégérek
Vargáné Blága Borbála ajánlata

toke-peter-miklos-az-aranyhajo-es-mas-regi-cegerek

Győr utcáin sétálgatva megragadja a tekintetet néhány érdekes, a régmúltat idéző cégér. A turistáknak vonzó látványosságok ezek, az otthonosan mozgó győriek számára ismerősen csengő nevek is kapcsolódnak hozzájuk, mint például Vastuskó, Rigófészek, Arany bárány, Vasmacska vagy Aranyhajó. De mennyire ismerik az eredetüket, történetüket?

Tőke Péter Miklós kiadványa tájékozódásul szolgálhat az érdeklődők számára a győri céhes-kézműiparos múltat idéző változatos cégérekről (kié volt, ki készítette, eredetileg hol volt, ma hol található stb.). Nemcsak azokról szól, melyekkel még találkozni lehet a város utcáin, hanem számos olyan darabról is, melyek már csak a múzeumban vagy régi fotókon lelhetők fel. A könyvborítóra került Aranyhajó a leglátványosabb közülük, melyet Tőke Béla kereskedő megrendelésére a városunkban működő híres ötvösmester, Schima Bandi alkotott.

A szerző számára az ötletet a győri cégérek feltérképezéséhez gyermekkori emlékei szolgáltatták, hiszen az Aranyhajó-házban, a mai Dr. Kovács Pál és a Jedlik Ányos utca sarkán található épületben nőtt fel. Nagyapja, Tőke Béla 1911-ben vásárolta az épületet a földszinten működő bolttal együtt, és a mutatós Aranyhajó-cégér ott díszelgett a fűszerkereskedés homlokzatán.

Tőke Péter Miklós (1945-2017) a kötetben előbb felvázolja Győrnek – mint kereskedő- és iparvárosnak – a rövid történetét, majd az iparosok és kereskedők államosítás előtti érdekvédelmi szervezeteit és a cégérekhez fűződő általános tudnivalókat ismerteti. A város legjelentősebb cégérkészítője, Schima Bandi (1882-1959) pályáját is röviden áttekinti, ezek után következnek a győri kereskedőcégek, vendéglők és szállodák (pl. Lelóczky, Arany bárány), a meghatározó iparos vállalkozások (Opitz, Gyufagyár, Benes, Richards, Vagongyár stb.) cégéreiről és reklámjairól gyűjtött adatok, történetek. A kiadvány végén a bemutatott tárgyak jelenlegi tulajdonosairól is tájékoztat.

Információit számos képpel illusztrálja. Szerepel Schima Bandi és műhelye, látni lehet az 1727 és 1947 között működő kereskedők, iparosok, vendéglősök egyik-másikát, ahogy pl. az üzlet ajtajában állnak, illetve cégéreiket, emblémáikat, üzleteiket, reklámjaikat a korabeli fényképeken, plakátokon.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.12.15