392
Kötéltánc
Szabados Éva ajánlata

koteltanc

Philippe Petit francia kötéltáncos. 1974. augusztus 7-én egy 200 kilogrammos acélkábelen egyensúlyozott a Világkereskedelmi Központ ikertornyai között. Az illegálisan szervezett mutatvány 45 percig tartott, és felkeltette a világsajtó figyelmét. A ma is élő különleges ember története ihlette a Kötéltánc című filmet, mely méltó módon örökíti meg egy szédítő álom megvalósítását. A rendező az Oscar-díjas Robert Zemeckis (Forrest Gump), a főbb szerepekben Sir Ben Kingsley, Joseph Gordon-Levitt és Charlotte Le Bon látható.

Az artista-kötéltáncos egy fogorvosi váróban ülve, egy magazin címlapján látta meg először a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyait, és akkor rögtön elhatározta: végig fog sétálni a két felhőkarcoló között. Évekig készült a mutatványra, barátai segítségével többek között átsétált a párizsi Notre Dame két tornya között, majd Sydneyben, a hatalmas kikötői híd két tartópillére között. És amikor úgy érezte, hogy eljött az idő, sor kerülhetett a világ egyik legizgalmasabb mutatványára.

Egy érdekesség a filmről: Joseph Gordon-Levitt egy interjúban elmesélte, hogy a szerepre Philippe Petit segítségével készült, aki megtanította neki az egyensúlyozás technikáját. De Philippe belső tartását is magáévá kellett tennie, mert aki fél attól, hogy leesik a kötélről, az egy önbeteljesítő jóslatot indít el.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.12.11