314
Horváth Róbert, Gimes Katalin (szerk.): A soproni sörgyár története
Bedő Mónika ajánlata

gimes-katalin-a-soproni-sorgyar-tortenete

A Soproni Sörgyár 120 éves múltjának összefoglalója nemcsak egy gyár története, hanem egy kiváló korrajz is az idők során megváltozott ipari befektetések megítéléséről, értékéről. A két világháborút, államosítást és privatizációt túlélt gyár a mai napig fontos szerepet tölt be Magyarország sörpiacán. Az ország legkedveltebb söre, a Soproni is itt készül.

Sopronban a sörről 1523-ban hoztak rendeletet. A ferences barátok este 8 órakor azért húzták meg a Magyar templom harangját, mert az esti harangzúgás után tilos volt sört mérni a városban. A város vezetése 1690-ben engedte meg a belvárosi sörmérést a Zöld Toronynál. Csak a városi serfőző házában főtt sört mérhették, a lakosságnak joga volt sört inni, de csak a serház ívójában.

A kötetben sok érdekesség található a hazai söripar kezdeteiről, a sörgyártás meghatározó alakjairól és az 1895-ben alapított soproni üzem különböző korszakairól. Tudomást szerezhetünk arról, hogy mikor, mennyi sört főztek, ki volt a gyárigazgató, a főmérnök és a főkönyvelő, és hányan dolgoztak a sörfőzdében.

A Soproni Sörgyár alapítása óta eltelt több mint egy évszázadban termékeiket több különböző néven is forgalmazták. Elsőként Soproni Ászoknak hívták, később a neve Soproni Világos Sör, Ászok, majd 1986-tól ismét Soproni Ászok lett. 2005-ben neve Sopronira rövidült. Az elmúlt években megszülettek az első almárkák, és a Soproni termékek választéka azóta is folyamatosan bővül.

A könyv szerzője, Horváth Róbert több mint harminc éve dolgozik a gyárban, már a nagyapja és a szülei is ott voltak alkalmazottak. Sörcímke gyűjteménye több mint 200000 darabból áll, melyből számos bekerült a kötetbe. Az archív fotókkal és sörcímkékkel gazdagon illusztrált kötet a Geopen kiadó gondozásában, Gimes Katalin szerkesztésében jelent meg 2016-ban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.12.08