314
Fucskár Ágnes - Fucskár József Attila: Az Alpokalja
Borbély Tamás ajánlata

fucskar-agnes-fucskar-jozsef-attila-az-alpokalja

2020-ban jelent meg a Magyar Örökség sorozat részeként a Kossuth Kiadó gondozásában Fucskár Ágnes és Fucskár József Attila fotókkal gazdagon illusztrált kötete az Alpokaljáról.

A szerzők a bevezetőben felhívják a figyelmet, hogy az MTA Csillagászati és Földrajztudományi Kutatóintézete 2018-as tanulmányában átértelmezte, pontosabban kitágította az Alpokalja fogalmát. Az új tájbeosztás szerint az Alpok keleti nyúlványát alkotó átmeneti hegyvidék Ausztria, Magyarország és Szlovénia területén húzódik, és a Kőszeg-Soproni Alpokalját, a Rába menti Alpokalját, valamint a Dráva-Mura menti Alpokalját foglalja magában. Ez alapján Magyarország nyugati peremvidékén kívül Muravidék és Burgenland egy része is a nagytájhoz tartozik. A fényképalbum a „határmódosítás” figyelembevételével született meg, így az államhatáron túl található magyar örökségek, értékek is megtalálhatók benne.

A kötetben 31 szlovéniai, ausztriai és magyarországi település rövid leírása olvasható, fotókkal kiegészítve. A bemutatott települések műemlékekben, védett természeti értékekben, néprajzi és történelmi nevezetességekben rendkívül gazdagok. A kötet lapjain szerepel többek között Sárvár, Körmend, Kőszeg, Szombathely és Sopron a térségben fekvő legnagyobb városokként, de olvashatunk Nagycenkről, Sopronhorpácsról vagy Fraknóról is. A változatosságot mutatja, hogy árpád-kori templomok, a népi építészet emlékhelyei, főúri kastélyok és a táj fölé magasodó várak egyaránt jellemzők az Alpokalja országhatárokon átnyúló vidékére.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.12.01