326
Szőcs Zsuzsanna, Túróczi Ágnes (szerk.): 30 éves a Győri Erdélyi Kör
Vargáné Blága Borbála ajánlata

szocs-turoczi-30-eves-a-gyori-erdelyi-kor

A Győri Erdélyi Kör 2019. november 9-10-én ünnepelte fennállásának harmadik évtizedét. Megalakulása óta jelentős átalakuláson ment át a szervezet. 1989 szeptemberében alapították a romániai magyarokkal együtt érző győri szimpatizánsokból, illetve a régebben itt élő erdélyi családokból és a romániai diktatúra miatt ide menekült újabb székelyföldiekből.

Az egyesületnek eleinte érdekvédelmi jellege volt, segítették a beilleszkedést, támogatást nyújtottak a menekülteknek az újrakezdéshez. Miután a helyzetük konszolidálódott, erre nem volt szükség, és a kör átfogalmazta céljait, feladatait. Ezután az értékek, az erdélyi szellemiség (múlt, kultúra, gondolkodás, hagyományőrzés) ápolását helyezték előtérbe, ennek megfelelő rendezvények szervezésével.

Ezt a kis füzetet a Győri Erdélyi Kör a 30 éves jubileuma alkalmából adta ki azzal a szándékkal, hogy bemutatkozzanak, és közel hozzák az olvasókhoz Erdély tájait, épületeit, mindazt, amelyre ők maguk büszkén tekintenek. Az egyesület történetéről szóló részben nem összefüggő krónikát láthat az érdeklődő a megalakulásról, működésről, hanem lazán összefűzött „mozaikokat” helyeztek el (található itt éves program, meghívó rendezvényre, újságcikkek, adott időszak vezetőségi tagjainak, segítőinek listája, konferencia beszámoló, hivatalos levél stb.), melyek alapján kialakulhat egy kép a tevékenységükről.

A további fejezetek mindegyike tartalmaz egy néhány soros bevezető, magyarázó szöveget, majd az oda kapcsolódó illusztrációk következnek. Például a Jótékonykodás témánál látható – egyebek mellett – a Dévai Gyermekotthon támogatásakor készült fotó; a Találkozások részt Tőkés László, Böjte Csaba, Habsburg Ottó, Habsburg György és mások képe illusztrálja; a Barangolások Tündérországban fejezetben pedig lélegzetelállítóan szép erdélyi tájakban lehet gyönyörködni. Az Életképek szakaszban a különböző rendezvényeiket (zenés-táncos műsorokat, az Erdélyi Körök Országos Szövetsége (EKOSZ)-találkozóit, koszorúzást, kirándulásokat stb.) megörökítő fotókból látható válogatás. A kiadvány végén köszönetet mondanak az egyesület eddigi támogatóinak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.11.17