431
Tóth Imre: Két Anschluss között
Borbély Tamás ajánlata

toth-imre-ket-anschluss-kozott

Tóth Imre 2020-as munkája Nyugat-Magyarország és Burgenland 1920-as, 1930-as történetét dolgozza fel.

Az első világháborút követő „rendezés” alapjaiban forgatta fel Európát: birodalmak hullottak szét, új országok, tartományok születtek, megváltoztak a határok, emberek milliói kerültek egyik államból a másikba. A gyökeres változások egyik szegmensét és annak következményeit tárja fel Tóth Imre 2020-ban megjelent munkája, mely Nyugat-Magyarország és Burgenland történetét dolgozza fel az 1920-as és 1930-as években.

A kötetben számos kérdésre kapunk körültekintő és részletes választ: hogyan kerültek magyarországi területek a háborúban ugyancsak vesztes Ausztriához? Mi vezetett a soproni népszavazáshoz, és hogyan zajlott a referendum? Milyen volt a magyar kisebbség helyzete az éppen csak létrejött Burgenland tartományban? Hogyan alakult a magyar-osztrák viszony? Miként befolyásolta Hitler németországi hatalomra jutása, majd az Anschluss a burgenlandi magyarok és a Nyugat-Magyarországon élő németek mindennapjait?

Az olvasmányos és képekkel gazdagon illusztrált kötet hasonló kérdéseket, dilemmákat és történelmi helyzeteket vizsgál és mutat be a források, valamint a hazai és nemzetközi szakirodalom alapján. Amint a szerző felhívja rá a figyelmet, a kérdéses területre vonatkozólag az évtizedek folyamán számos kétely fogalmazódott meg, és egy sor téveszme is rögzült. A rosszul elhelyezett hangsúlyok pontosításának, az egydimenziós látásmód kiegyenlítésének céljával íródott mű igyekszik összefüggő egészként elbeszélni a sokszor igencsak szövevényes történetet. A tájékozódást kronológia, személynév-mutató, illetve a települések, földrajzi nevek és közigazgatási egységek egyesített mutatója segíti.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.11.03