414
Iskender Pala: A bánat cseppje: isztambuli tulipán
Gősy Gáborné ajánlata

iskender-pala-a-banat-cseppje-isztambuli-tulipan

Aukción vett, oszmán-török nyelvű antológia egyik története alapján írta meg regényét a kortárs török szerző, Iskender Pala.

„Egy gyilkosság és hatvanhat kérdés” volt a korabeli történet címe, amely 1729-be röpíti vissza az olvasókat. Sólyom és Naksigül nászéjszakájával veszi kezdetét a lány brutális meggyilkolása utáni nyomozás, mégpedig 66 fejezetben a 66 feltett kérdésre a választ boncolgatva. A gyilkossággal gyanúsított vőlegény a „Lajhar gyermekei” nevű, fűtőházbeli közösségbe kerülve tud eltűnni üldözői elől. A fűtőházak – amelyek a török fürdők felfűtését végezték – kezdetben egyfajta céhként működtek, később az árva gyerekek, a csavargók és a bűnözők befogadása révén a névtelenséget biztosították tagjaiknak, akik koldulással, lopással, embercsempészéssel tartották fenn magukat.

Senki nem firtatta itt a másik múltját, csak ketten-ketten ismerték egymás titkait, akik felesküdtek rá, hogy egymás testvéreiként megtartják ezeket. Sólyomnak Juszuf lesz a testvére, ám mindketten más becenéven élnek tovább. A veszélyes kutatás meglepő információkat hoz felszínre. Eközben Ibrahim pasa, Isztambul akkori nagyvezíre is ugyanannak a gyilkosságnak a nyomozásába kezd, amelyet részben megoldandó feladványnak, részben uralma elleni fenyegetésnek tart.

A 18. századi Török Birodalomnak nem a történelemkönyvekből ismert, európai terjeszkedésről szóló eredményeit és kudarcait kísérhetjük végig, ezekre csak utalások történnek. Az országon belüli intrikákat, hatalmi harcokat, összeesküvéseket, a hatalom megdöntésére irányuló lázadásokat mutatja be a regény. Emellett megismerhetjük a korabeli életvitelt, szokásokat és a sokszor emberéleteket is követelő tulipántermesztés titkait is. A menyasszony meggyilkolása utáni nyomozás pedig váratlan fordulatot hoz.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.11.03