361
Rock: Keane - Hopes and Fears
Galambos Krisztina ajánlata

keane-hopes-and-fears

A Keane egészen sajátos hangzásvilággal hódít, amelyhez nagyban hozzájárul az énekes, Tom Chaplin hangja.

A Keane 1997-ben alakult egy angliai középiskolában. Klasszikus felállás: dob, gitár, basszusgitár, ének. Első turnéjukat (ahol a Coldplay volt az előzenekaruk) rettentő csekély érdeklődés övezte. 2001-ben a gitáros kiszállt a zenekarból. Ekkor Tim Rice Oakley, a zenekar vezetője és dalszerzője úgy döntött, hogy nem keresnek helyette mást, hanem megpróbálják a legtöbbet kihozni abból, amit hárman tudnak. Ő maga ezek után zongorára váltott. Richard Hughes dobossal és Tom Chaplin énekessel alkotják kezdetben a Keane-t.

Tehát volt akkoriban zene gitár nélkül. De még milyen zene! 2002-ben egy klubban adott akusztikus koncerten felfigyelt rájuk a Fierce Panda kiadó egyik vezetője. Hamarosan meg is jelent Everybody's Changing című kislemezük, melynek sikere után egyenes volt az út az Island kiadóig és a Hopes and Fears című nagylemezig. Szokás őket a Coldplay-hez és a Radioheadhez hasonlítani, ami annyiban helytálló, hogy balladáik fájdalomról és veszteségről szólnak, viszont határozottan optimista felhanggal.

A Keane nem mindennapi együttes. Egészen sajátos hangzásvilággal hódít, amelyhez nagyban hozzájárul az énekes, Tom Chaplin kissé furcsa, ám annál együttérzőbb hangja. (Azóta a banda aztán kiegészült Jesse Quinnel, aki gitáron játszik és besegít a vokálba.)

Tracklist:
01. Somewhere Only We Know
02. This Is The Last Time lyrics     
03. Bend And Break lyrics
04. We Might As Well Be Strangers
05. Everybody's Changing
06. Your Eyes Open                    
07. She Has No Time
08. Can't Stop Now
09. Sunshine
10. Untitled 1
11. Bedshaped


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.23