489
Már három játékunk lezárult
Megírjuk, hogy hol-mit láthattak a képeken

A Győri Könyvtári Napok alkalmából indított online játékainkkal ismeretszerzésre, közös kalandra invitáltuk az érdeklődőket. Az Ugrás a tudásba? Ki Mit Tud? feladatsorát kitöltők könyvtárhasználati tudásukat tehették próbára. Köszönjük a megfejtéseket, a legjobbakat email-ben értesítettük.

A HOL-MI? című Facebook játékunk október 18-án zárult, idén is sok jó megfejtés született. A beküldött válaszok javítása folyamatban van, a legjobbakat email-ben értesítjük október 22-éig.

Többen érdeklődtek a megoldások iránt. A helyes válaszok:

1. Győri Szeszgyár és Finomító Rt. 1884. május 28-án alapították. Lederer Ágoston bécsi nagyvállalkozó volt a tulajdonosa 1895 és 1936 között.
2. Budai úti víztorony. Győrben Budapest után elsőként, 1884-ben sikerült a városi vezetékes vízellátást létrehozni, és működtetni. 1919-ben építették át hengeresre a négyszögletes felépítményt.
3. Győri Keksz és Ostyagyár. Koestlin Lajos alapította a gyárat. A népszerű Albert keksz Viktória brit királynő férje, Albert herceg után kapta a nevét.
4. Magyar Mechanikai Pamut- és Gyapjúszövet gyár kéményét látjuk a képen. 1901. szeptember 23-án indították el a gyárat. Az egykori szövöde helyén a Spar bevásárlóközpont működik. A gyárkéményt átjátszó toronyként hasznosítják.
5. Szabadhegyi Víztorony. 2003 decemberében adták át, és 2004 januárjában helyezték üzembe. A torony 43 méter magas.
6. Richards Richárd Győri Finomposztó Gyár Rt. (Richards gyár). Alapítója Richards Richárd, aki nagybátyja, Back Hermann kérésére költözött Győrbe, 1899 novemberétől Back Hermann győri hengermalmának cégvezetője lett.
7. A víztorony az Erzsébet liget keleti részén áll, a parktól kerítéssel elválasztott területen. A víztorony építését 1961-ben kezdték meg. 2009-ben teljesen megújult a víztorony: kívül-belül megújult az épület, kicserélték a teljes csővezeték-rendszert, a szivattyúkat.
8. Győr–Szabadhegyi Tv torony. A 95 méter magas építményt 1970. május 27-én adták át.
9. Graboplast Zrt. A gyárat Graab Hugó és testvére, Emanuel alapította. Jelenlegi termékeik: lakossági PVC padló, fertőtlenítőszerek, parketta, falburkolat.
10. Révfalui víztorony. Eredetileg Nádorvárosba tervezték, de végül a város északi részében épült fel. A II. világháború idején kiemelt célpont volt, de nem sérült meg jelentősen.
11. A képen a Magyar Waggon – és Gépgyár Rt. régi főbejárata látható. A közúti járműgyártás hajnalán személyautókat gyártottak, de az 1920-as évektől kezdve nem foglalkoztak ezzel az iparággal. 1964. január 1-jével Wilhelm Pieck Járműipari Művek néven egyesítették a Győri Szerszámgépgyárat és a vagongyárat.
12. Marcalvárosi víztorony. A felső tartálya 2000 m³-es, az alsó 4000 m³-es. Az ikonikus épület eredetileg piros/bordó színű volt.
13. Az óratornyot a Rába kettős híd belvárosi hídfőjénél állították fel. Az időmérő szerkezet Csányi Károly építész tervei alapján készült el. Az eredeti torony a II. világháborúban teljesen megsemmisült. 1990-ben Csollány Rudolf építette újjá az eredeti tervek alapján. A benne lévő szerkezetek: óra, szélerősségmérő, barométer, hőmérő, higrométer, vízállás jelző.
14. Egykori vámház, ami a Rát Mátyás tér 5. sz alatt áll. Tervezője Hübner Jenő, akinek legismertebb győri munkája a városháza.

Köszönetünk mindazoknak, akik az IDŐUTAZÓ játékban velünk tartottak és beküldték a rejtvényfüzetet!  A nyerteseket szintén értesítettük e-mailben.

Ha élvezetesnek találták a fejtörőket, legközelebb is játsszanak velünk!

2020.10.29