419
Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

lazar-ervin-a-legkisebb-boszorkany

Lázár Ervin meséi nem sablonos történetek, művein már generációk nőttek fel. Ez a mese eredetileg a Hapci király részeként látott napvilágot, most először jelent meg önálló kötetként Molnár Jacqueline illusztrációival. Anya-Banya, a világ végi boszorkány régóta tanítja lányait, hiszen egy valamirevaló érettségizett boszorkány már tudja a helyes testtartást a seprűn, s ha összeszedi magát, bűvöl, bájol és igéz.

A három lány: a fekete, tenyeres-talpas Rilla, a szőke nádszál Marilla és a vörös, szeplős kis vakarcs Amarilla különleges és nehéz feladatot kapnak anyjuktól. Meg kell védeniük a még meg sem született aranyszőrű kiscsikójukat. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha megakadályozzák Király Kis Miklós és a világ legszebb lányának, Tündér Terciának házasságát. Rilla és Marilla mindent elkövet, hogy anyjuk kérésének eleget tegyen, ők mindenáron el akarják veszejteni a királyfit. Amarilla azonban első látásra beleszeret, és tűzön-vízen át próbálja megmenteni. A legkisebb boszorkány segítségével Király Kis Miklós megtalálja a világ legszebb lányát, kiszabadítja a sárkánytól, megszerzi az aranyszőrű táltos csikót, kiállja az összes mesebeli próbát.

Amikor kiderül, hogy Amarilla megszerette és megsegítette a királyfit, Anya-Banya büntetésből széllé változtatja legkisebb lányát. A legkisebb boszorkány úgy szerette Király Kis Miklóst, hogy feláldozza önmagát, csak hogy a hős királyfit boldognak lássa.

Lázár Ervin Ámi Lajos népmesei motívumokból szőtt történetét meséli újra. Seprűn lovagoló boszorkányok, láncra vert sárkány, szélsebesen vágtató táltos lovak elevenednek meg a fordulatos történetben, amely a rengeteg kaland, csoda és átváltozás mellett leginkább mégis a szerelemről és önfeláldozásról szól.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.13