332
Bohém rapszódia
Juhászné Lukács Mária ajánlata

bohem-rapszodia

Freddie Mercury számára minden adott volt, hogy a siker messziről elkerülje, mégis ő lett a világ egyik legkedveltebb énekese. A zenész fittyet hányt a sztereotípiákra, és ellenszegült a konvencióknak. A Bohém rapszódia a Queen és rendkívüli frontembere elképesztő sikertörténetét meséli el Rami Malek Oscar-díjas, fantasztikus alakításában.

A Bohém rapszódia vizuálisan és hangban is nagyon jól megidézi a Queent. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének, a bandára gyakorolt hatásainak, majd a Queen újraegyesülésének, amikor az 1985-ös Live Aid jótékonysági rendezvényén a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adták, amely nagyban befolyásolta az adomány összegét. Graham King producer szerint nem „sztárokat” akartak szerződtetni a szerepekre, hanem olyan színészeket kerestek, akik képesek visszaadni az eredeti karaktereket. A – Freddie Mercury mellett kivétel nélkül háttérbe tolt – mellékszerepekre választott színészek jók, és amikor zenélni kell, az akkordokat is követik kézzel. A dobos Roger Taylor szerepét Ben Hardy kapta, a szólógitáros Brian May szerepét Gwilym Lee-re osztották, míg a basszusgitáros John Deacon szerepére Joseph Mazzellót választották . Mercury eredeti énekét szinte nem mindig lehet megkülönböztetni az őt alakító Rami Malek hangjától. Bár a forgatókönyv nem ad neki akkora teret, mint az egy jó életrajzi filmtől elvárható lenne, de így is percek alatt eladja a nézőnek, hogy ő nem színész, hanem az a sérülékeny zseni, akit Freddie Mercury-nak hívtak.

A film történetvezetését sok kritika érte az eseményeknek gyakran a valóságtól eltérő bemutatása, valamint Mercury életének és szexualitásának ábrázolása miatt, azonban dicsérték Malek alakítását és a zenei rendezést. A filmet két Golden Globe-díjra is jelölték, a legjobb filmdráma és a legjobb drámai színész kategóriában – mindkettőt elnyerte. Az öt Oscar nominációból pedig négyet kapott meg, köztük megérdemelten a legjobb férfi főszereplőnek járót.

Két és negyed órán keresztül is öröm látni Rami Malek alakítását és hallgatni a Queent a zenés életrajzi film műfajában a valaha volt legsikeresebb alkotásban. Freddie Mercury együttese több volt zenekarnál – egy olyan álmot testesítettek meg, amely máig megihleti a különcöket, az álmodozókat és a zene szerelmeseit is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.09